Zelný salát podle Singlíkové

15. May 2013 23:39 by paní SinglíkováArchiv receptů | saláty

Dostala jsem nezvladatelnou chuť na kysané zelí. A tak jsem navštívila farmářský trh Náplavka www.farmarsketrhy.cz na Rašínově nábřeží blízko Výtoně a koupila půl kila bio farmářského zelí za 39 korun. Také jsem tam koupila čerstvou voňavou hlívu ústřičnou a tak mne napadl následující recept, který jsem hned zpracovala a taky si hned pochutnala.

Ingredience na 4 porce

  • 500 gr kysaného bílého zelí i s lákem
  • 2 jablka nejlépe zelená
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 mrkve
  • čerstvý křen dle chuti
  • 2 mandarinky
  • 5 lžic olivového oleje
  • pepř, sůl
  • 2 hrstě piniových oříšků
  • menší trs hlívy ústřičné

Příprava

Pokud je zelí kyselejší než nám chutná, propláchneme ho v cedníku vodou a tím ho přílišné kyselosti zbavíme. Lák ale uchováme. Zelí pokrájíme, jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na malé kousky, mrkve nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme najemno nebo také nastrouháme. Jablka, mrkev a cibuli přidáme k zelí, dodáme olej a opepříme. Nastrouháme asi 2 – 3 cm křenu, množství záleží na chuti, přidáme do salátu. Přihodíme pinie a zamícháme. Přilijeme lák dle potřeby a chuti. Oloupeme mandarinky, nakrájíme na tenká kolečka a ty ještě na čtvrtky, přidáme k salátu až na závěr před podáváním. Natrháme hlívu ústřičnou, na malé nepřilnavé pánvi rozpálíme trochu oleje, hlívu opečeme a osolíme hrubou mořskou solí. Trvá to tak 2 – 3 minuty, hlíva změkne velmi rychle. Na talířky naaranžujeme zelný salát a navrch položíme proužky hlívy. Salát je velmi chutný a plný vitamínů, může být malou večeří, báječný je jako příloha k pečenému vepřovému nebo krůtímu masu.

Zelný salát podle Singlíkové

Rada paní Singlíkové

Pokud nemáte po ruce hlívu ústřičnou, je možno salát servírovat s plátky libové krůtí nebo kuřecí šunky anebo s  vejcem uvařeným natvrdo, pokud to bude menší večeře. Také lze hlívu nahradit stejně připravenými žampiony, pokud to bude příloha. Ale hlíva je hlíva. Zkuste jí, stojí to za to.

Vychytávka

Zúčastnila jsem se kurzu vaření v Thajsku na ostrově Koh-chang a tam jsem se mimo jiné dozvěděla, že se hlíva ústřičná, která je častou součástí asijské kuchyně, se nemá krájet, ale trhat po vlákně. Tak si zachová všechny své živiny. Takže trhejte, trhejte.

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články