Tarte Tatin – celebrita mezi koláči

29. června 2013 10:17 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Tarte Tatin patří mezi mé favority, chutná všem mým návštěvám a to jak jablečný, hruškový, jahodový nebo i „ na slano“ rajčatový, caprese, prostě Tarte Tatin je oblíbencem v mé kuchyni. A tak si i jeho historie zaslouží více pozornosti, zvláště když je tak poutavá.

Tarte tatin

Slavný francouzský koláč vznikl náhodou okolo r. 1880 v malém městečku Lamotte-Beuvron, v malebném údolí řeky Loiry, asi 100 km od Paříže. Dvě sestry Caroline a Stephanie Tatin zde vedly po smrti svého otce stejnojmenný hotýlek s restaurací. Starší Stephanie byla dobrá kuchařka a vyhlášený byl zejména její jablečný koláč. Jednu neděli v období honů měly sestry Tatinovy plnou restauraci, zapovídaly se s hosty a zapomněly na dezert. Stephanie tedy v rychlosti oloupala jablka a spolu s cukrem a máslem je hodila na plotnu. Jenže v tom shonu zapomněla na těsto… Karamel začal vonět, hosté si již objednávali kávu a nebyl čas začít s koláčem znovu. Stephanie v zoufalství rozválela těsto a plátem pokryla zkaramelizovaná jablka. Koláč upekla v troubě a napjatě čekala, co bude… A bylo… Hostům chutnalo, oběd byl zachráněn a k překvapení obou sester, hosté požadovali „ obrácený koláč“ zas a znovu. Dnes ho můžete dostat po celé Francii pod názvem „ Tarte des demoiselles Tatin“, a to jak jablečný tak hruškový. Je stále žádaný, neobejde se bez něho žádná restaurace ani bistro a patří zcela jistě mezi klenoty francouzského kulinářství. Takže přiběh s happy endem? Nevím, to nechám na vašem posouzení. Sestry Tatinovy nikdy nevydaly žádnou kuchařku, nikdy si svůj recept nenechaly patentovat a také se nikdy nevdaly! Caroline zemřela roku 1911 a Stephanie roku 1917. V té době jejich koláč byl pouze místní specialitou. Jeho slavné tažení začalo až po roce 1932. V tomto roce se stala bohatá pařížská rodina Vaudable majiteli přeslavné secesní restaurace MAXIM.

Tarte tatin

Říká se, že některý člen rodiny před lety projížděl krajem okolo Loiry a náhodou ochutnal koláč sester Tatinových. Teď vyslali svého kuchaře – špiona do Lamotte-Beuvron a ten získal recept od místního zahradníka. A Tarte Tatin získal pevné a stálé místo na jídelníčku této slavné restaurace. A co chutnalo v MAXIMu, to museli mít i ostatní. Tarte Tatin dobyl Paříž, celou Francii a vlastně celý svět. Co by tomu řekly dvě sestry z malého hotýlku na Loiře, to se můžeme jen domýšlet. Ale při tom přemýšlení si můžeme na jejich skvělém Tarte tatin pochutnat!

Dobrou chuť!

Rajčatový Tarte Tatin
Tarte Tatin čili obrácený koláč

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články