Cheesecake s mangem

6. června 2013 10:40 by paní Singlíkovádezerty

Cheesecake znamená v angličtině „sýrový nebo tvarohový dort“ a v Americe si ho můžete dát prakticky v každé restauraci, kavárně či cukrárně. A tak by se mohlo zdát, že jeho původ je jasný a také o něm Američané smýšlejí jako o svém národním dezertu. Jenže stejně jako mnoho věcí v Americe rozšířených má cheesecake původ ve staré dobré Evropě, konkrétně ve starém Řecku. Bezpečně je zdokladováno, že si na dortu podobném dnešnímu cheesecaku na tvarohové bázi, pochutnávali atleti už na olympijských hrách v r.776 před Kristem. Věřili byste tomu? Římané recept rozšířili a jejich potomci Italové ho dovezli do Ameriky, kde začala jeho slavná éra. Nabízím dnes jednoduchou variantu lehkého nepečeného cheesecaku, kterou si může dát i singlík momentálně hubnoucí. Jednoduchost a málo kalorií mu ale neubírá na chuti, naopak.

Ingredience na 2 větší porce

 

  • 100 gr cereálních sušenek BeBe
  • 40 gr másla
  • ½ lžičky skořice
  • 250gr sýru Philadelphie light = 2 balení
  • 100 ml řeckého jogurtu nízkotučného
  • 50 gr vanilkového cukru =2 sáčky
  • 1 zralé mango
  • 2 – 3 plátky želatiny, podle velikosti manga
  • 1,5 dcl vody

Příprava

 

Rozdrtíme sušenky tyčovým mixérem nebo v mikroténovém sáčku válečkem, rozpustíme máslo, smícháme se sušenkami a skořicí. Směsí pokryjeme dno formiček a upěchujeme prsty. Dáme chladit. Smícháme sýr Philadelphia, řecký jogurt a vanilkový cukr. Navrstvíme na sušenky a vrátíme do ledničky. Oloupeme mango, odstraníme pecku a nakrájíme na menší kousky, dáme vařit do kastrůlku s vodou asi na 5 – 7 minut, až se mango rozvaří. Mezitím dáme nabobtnat želatinu do studené vody dle návodu, běžně je potřeba asi 10 minut. Mango

rozšleháme tyčovým mixérem a do ještě teplého přidáme vymačkanou želatinu. Pořádně zamícháme. Mangovou omáčku nalijeme na vychladlý základ cheesecaku a vrátíme do ledničky minimálně na 4 hodiny. Můžeme si však tuhle mňamku připravit i den předem a nechat chladit přes noc a pokud máme hosty, tak už jen sáhneme do ledničky a kouzlo je hotovo.

Cheesecake s mangem

Rada paní Singlíkové

 

Tento cheesecake je vhodné připravovat po jednotlivých porcích, například v porcelánových miskách na mufíny o běžném rozměru 9 x 5 cm. Není vhodné ho připravovat jako dort, a to proto, že sýrovo-jogurtová náplň není ztužena želatinou ani ničím jiným a velký dost by hůře držel tvar a špatně se servíroval.

 

Vychytávka

Mangovou omáčku, která zbyla, můžeme nalít do silikonových formiček na pralinky, například ve tvaru srdíček, dát zamrazit a před servírováním nazdobit srdíčka na jednotlivé porce cheesecaku. Vznikne kombinace cheesecaku se zmrzlinou a je to opravdu skvělé!

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

Monika
MonikaCzech Republic
22. 6. 2013 18:07:58 #


Drahá paní Singlíková, cheesecake s mangem se mi dokonale povedl a chutná úžašně. příště budu muset udělat minimálně z trojnásobné dávky neboť tuto zkušební verzi jsem snědla skoro sama. Fakt dobrý recept. Monika

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články