Zeleninová polévka se šafránem

7. června 2016 00:17 by paní SinglíkováArchiv receptů | polévky

Tuhle polévku si zamiloval můj mladší syn a jeho kompliment „Teda mami, tys to dneska dala !“ byl pro mne jako Řád zlaté vařečky. Recept není úplně z mé hlavy, inspirovala jsem se Vegetariánskou středomořskou kuchařkou, ale došel určitých změn. Připadalo mi například zbytečné přidávat ještě těstoviny. Tím, že se brambory vaří zvlášť a teprve potom se přidávají do základu, je jejich chuť v polévce jiná než jsme zvyklí, když je vaříme přímo ve vývaru. Vše je prostě podřízeno tomu, aby vynikl šafrán. Věděli jste, že na 1 kg šafránu je třeba až 170.000 květů speciální odrůdy krokusu ? A že se mu říká červené zlato ? A využíval se hojně v perské medicíně ? Myslím, že už bylo načase ho do té polévky přidat…

Ingredience na 4 porce

  • asi 400 g brambor menších nebo středních
  • 1 střední mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 střední žlutá cibule
  • 1 litr vývaru viz Vychytávka
  • 1 lžička sušených blizen šafránu
  • lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
  • sůl, pepř

Příprava

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Všechnu zeleninu oloupeme a omyjeme, cibuli nakrájíme na kostičky, celer na plátky a mrkev na kolečka. V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo, pokud nemáme, bez problému lze použít olivový olej, já dávám přednost máslu, chuť je jemnější. Přidáme cibuli a mícháme, po chvíli až začne sklovatět, přisypeme mrkev a celer. Až se zdá, že zelenina už měkne, nasypeme šafrán, zamícháme, přilijeme trochu vody a odstavíme z plotny. Mezitím se dovařily brambory, slijeme je, necháme vychladnout, abychom je mohly oloupat. Nakrájíme je na střední kostky, přidáme k šafránovému základu, který vrátíme na plotnu, přilijeme postupně vodu a sypeme polévkové koření – viz Vychytávka nebo použijeme v krajním případě zeleninový bujón. Povaříme nejlépe těsně pod bodem varu několik minut. Zelenina by měla zůstat „ na skus“, takže ochutnáváme a podle chuti přidáme ještě šafrán. Nakonec osolíme a opepříme, pokud je třeba. Odstavíme a necháme ještě pár minut rozvonět všechny chutě. Polévka vydrží pár dní v lednici a jako malý teplý oběd do práce se také výborně hodí, proto výjimečně ty čtyři porce.

Rada paní Singlíkové

V této polévce není „ šafránu jako šafránu“, moc na něm nešetřím. Šafrán nejen ozvláštní chuť, ale dodá i krásnou barvu. Jednou jsem do polévky přidala i česnek a nebylo to ono. Šafrán chce své a v tomto receptu by měl být král.

Zeleninová polévka se šafránem

Vychytávka

Miluji vývary a snažím se různé kostky a gely používat výjimečně. Takže hledám různá polévková koření. Teď je zrovna můj favorit Nesoldík bez soli a glutamátu z www.korenioddavidka.cz Objevila jsem ho na malém farmářském food festivalu v Brně díky mé kamarádce Ivě. Další jsem si už objednala v e-shopu a měla jsem ho za dva dny doma. Stál mne 70 Kč a první várka v mé singlí, ale aktivní kuchyni, vydržela skoro čtyři měsíce. No nekup to !

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

 


Co ještě by vám mohlo chutnat

Pórková podle Singlíkové

Pórková podle Singlíkové

Červená polévka z čočky a rajčat

Červená polévka z čočky a rajčat

Comments (21) -

Lyndsey Hoch
Lyndsey HochUnited States
7. 8. 2016 11:49:06 #

You actually make it seem really easy together with your presentation however I find this matter to be actually something which I think I'd by no means understand. It kind of feels too complex and extremely vast for me. I am looking ahead for your subsequent post, I will try to get the dangle of it!

Virgie Gravett
Virgie GravettUnited States
7. 8. 2016 22:10:49 #

Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, great written and include almost all significant infos. I would like to look extra posts like this .

Marcelino Lamotte
Marcelino LamotteUnited States
11. 8. 2016 14:28:39 #

An impressive share, I merely given this onto a colleague who had been performing a small analysis within this. And the man in fact bought me breakfast since I ran across it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for your treat! But yeah Thnkx for spending any time to talk about this, I’m strongly over it and love reading read more about this topic. When possible, as you grow expertise, do you mind updating your blog with an increase of details? It truly is extremely useful for me. Massive thumb up in this article!

Dionne Eastep
Dionne EastepUnited States
11. 8. 2016 15:18:12 #

some  truly  interesting  details  you have written.

Patrick Chemell
Patrick ChemellUnited States
11. 8. 2016 15:18:25 #

I've been surfing online greater than three hours as of late, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the web might be a lot more useful than ever before.

Hugh Clark
Hugh ClarkUnited States
11. 8. 2016 15:20:56 #

Newer gentlemen by using hair could possibly be enticed to make use of gel… yet that isn’t proposed. Carbamide peroxide gel clumps the frizzy hair with each other in addition to unveils this crown.

Walter Perkins
Walter PerkinsUnited States
12. 8. 2016 12:42:11 #

Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any recommendations for novice blog writers? I'd really appreciate it.

Teodoro Ehorn
Teodoro EhornUnited States
18. 8. 2016 19:32:43 #

Airline in Malaysia

Bee Hoon
Bee HoonUnited States
22. 8. 2016 18:31:12 #

Si este servicio se añade a un contrato de suministro eléctrico de gas natural ya existente, el presente Contrato entrará en vigor en la fecha de firma de este Contrato, sin perjuicio del periodo de carencia establecido. El servicio se renovará anualmente, de forma simultánea con la renovación del contrato de suministro de electricidad gas natural al que está asociado, salvo notificación en contrario de cualquiera de las partes con quince días de antelación a la terminación del contrato.

Araceli Nyquist
Araceli NyquistUnited States
23. 8. 2016 0:25:12 #

Jordanian Airlines

Tyree Luedi
Tyree LuediUnited States
23. 8. 2016 7:27:30 #

There couple of intriguing points soon enough in this article but I do not know if I see every one of them center to heart. There exists some validity but I will take hold opinion until I investigate it further. Good write-up , thanks therefore we want far more! Included in FeedBurner likewise

Myriam Burnias
Myriam BurniasUnited States
24. 8. 2016 17:41:16 #

Hello my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and include approximately all important infos. I'd like to peer more posts like this.

Karey Arrellin
Karey ArrellinUnited States
25. 8. 2016 3:19:55 #

I and also my guys happened to be reviewing the nice solutions found on your site and so unexpectedly developed an awful feeling I never thanked the web blog owner for them. My ladies came totally stimulated to read through all of them and now have unquestionably been taking advantage of those things. We appreciate you turning out to be really accommodating and also for obtaining this form of marvelous tips millions of individuals are really wanting to know about. My personal sincere regret for not saying thanks to you sooner.

Noel Wuertz
Noel WuertzUnited States
27. 8. 2016 9:37:23 #

I'm really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

Rex Loury
Rex LouryUnited States
27. 8. 2016 13:39:42 #

I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

UK Airport Transfers
UK Airport TransfersUnited States
29. 8. 2016 15:33:23 #

I appreciate you exceptional expertise you come up with it pretty clear. I'm very fortunate to receive this on Air-Line via you. best wishes Be bles via #HeathrowGatwickCars.com

Tyron Marumoto
Tyron MarumotoUnited States
31. 8. 2016 7:46:54 #

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

Marya Rhyne
Marya RhyneUnited States
31. 8. 2016 22:51:45 #

Sea cual sea su actividad: Climatización, Gas, Ascensores, Informática entre otros, con Ten ERP Servicio Técnico gestionará de forma integral todas las áreas de un SAT ( Gestión de Avisos, Gestión de Contratos, Gestión de Técnicos, Gestión de Almacén, y Gestión Financiera). SAT Servicio técnico de electrodomésticos, climatización y calderas de todas las Marcas en Barcelona.

Tracy Raines
Tracy RainesUnited States
31. 8. 2016 23:27:26 #

frecemos a todos nuestros clientes un servicio técnico cualificado y venta de piezas de recambio para electrodomésticos Liebherr en la Comunidad de Madrid.

Sonia
SoniaUnited States
4. 9. 2016 22:05:04 #

I am constantly searching online for tips that can assist me. Thank you!

Angelo Byker
Angelo BykerUnited States
5. 9. 2016 12:00:14 #

Thanks for your write-up. My spouse and i have continually seen that the majority of people are eager to lose weight as they wish to show up slim plus attractive. Having said that, they do not always realize that there are many benefits just for losing weight additionally. Doctors state that overweight people come across a variety of health conditions that can be perfectely attributed to their particular excess weight. The good thing is that people who are overweight in addition to suffering from different diseases are able to reduce the severity of the illnesses by means of losing weight. It is easy to see a constant but notable improvement with health while even a slight amount of weight-loss is reached.

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články