Vepřová pečeně s jablečným zelím

24. prosince 2014 11:26 by paní SinglíkováArchiv receptů | masa

Jsou tu Vánoce a doba návštěv. A Singlíci nejenom navštěvují, ale i mívají návštěvy. A na návštěvě se jí i to, co se normálně nejí. Tedy třeba vepřo-zelo. Každý ví, že knedlo-vepřo-zelo je staročeská klasika. Taky ví, že je to dost těžká a kalorická klasika. Vepřovému se zelím se ale nemusíte úplně vyhýbat, následující recept nijak nenaruší zdravé stravování vás ani vašich vánočních hostů. Můžete právě jen překvapit u návštěvy, která má ráda klasiku, ale od vás by jí nikdy neočekávala…. On to také není úplně klasický recept, ale velmi moderní verze z klasických surovin.

Ingredience na 4 porce

  • 4 plátky vepřové pečeně bez kosti
  • sůl, pepř, chilli
  • rostlinný olej

Na jablečné zelí

  • 1 zelené jablko nastrouhané nahrubo
  • hrnek nakrouhaného bílého zelí
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžička medu
  • 70g majonézy light
  • pepř bílý nebo černý

Příprava

Libové plátky vepřové pečeně lehce naklepeme, cílem není co nejtenčí plátek. Naopak, maso by mělo zůstat vyšší. Smícháme sůl a pepř s trochou chilli a směs vetřeme do masa. Předehřejeme troubu na 160oC. Rozpálíme olej v pánvi nebo pekáčku, prostě nádobě, kterou pak můžeme strčit do trouby a která má poklici. Tedy ne s umělohmotnou rukojetí. Maso opečeme krátce z obou stran, jen po dobu než se zatáhne. Plátky podlijeme hrnkem vody, přikryjeme poklicí a dáme péci do trouby na dobu asi 15 minut, během pečení maso kontrolujeme a alespoň jednou obrátíme. Mezitím připravíme jablečné zelí. Smícháme jablko, zelí a pažitku, do majonézy vmícháme med a vpracujeme do zelí. Dle chuti opepříme. Pro velké hladovce můžete servírovat s vařenými bramborami, ale je to trochu zbytečné. Raději jim přidejte plátek masa. Jablečné zelí je dostatečná, skvělá a zdravá příloha.

Rada paní Singlíkové

Mně je tento recept sympatický i tím, že se vše dá připravit předem. Maso se v troubě pak jen ohřeje, zelí se pěkně chuťově propojí a pustí šťávu. Můžete ji před podáváním slít, ale je to věčná škoda.

Vepřová pečeně s jablečným zelím

Vychytávka

Jablečné zelí můžete ještě odlehčit, když půlku majonézy nahradíte zakysanou smetanou light.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články