Thajský beef salát

21. února 2014 12:20 by paní SinglíkováArchiv receptů | saláty

Už dávno neplatí, že saláty jsou pouze přílohou nebo doplňkem hlavních jídel. V dnešní době zaměřené na zdravý životní styl, se salát stal fenoménem. Tento recept jsem si přivezla z Austrálie a už několikrát vyzkoušela. Existuje ale mnoho jiných verzí, například s papájou nebo mangem a nebo i teplý hovězí salát s rýžovými nudlemi. Ale o tom zas někdy jindy.

Ingredience na 2 porce

  • 200g hovězí steak sirloin
  • 1 salátová okurka cca 130g
  • 8 cherry rajčátek
  • ½ červené cibule
  • ½ grapefruitu
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvé máty
  • rostlinný olej

Na zálivku

  • 1/2 červené malé chilli papričky
  • ½ limetky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička hnědého cukru

Příprava

Rozpálíme pánev a na rostlinném oleji opečeme steak z každé strany asi 4 - 5 minut, necháme několik dalších minut odležet. Mezitím připravíme zálivku a to tak, že chilli papričku rozkrojíme, vyjmeme semínka a půlku nakrájíme na jemné proužky, nastrouháme lžičku limetkové kůry a vymačkáme limetkovou šťávu. Papričku, šťávu i kůru smícháme s rybí omáčkou, cukrem a sezamovým olejem. Vychladlý steak nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, okurku na kolečka nebo škrabkou na tenké plátky, rajčata podélně na třetiny a cibuli na proužky. Grapefruit oloupeme a jednotlivé měsíčky odblaníme a rozkrojíme na půlku nebo čtvrtku. Naaranžujeme na talíře, přidáme mátu a bazalku a přelijeme zálivkou těsně před podáváním.

Thajský beef salát

Rada paní Singlíkové

Sirloin neboli nízký roštěnec, je jemné a šťavnaté hovězí s minimem tuku. Na tento recept ideální. Doporučuji úpravu medium nebo medium-rare, to znamená středně nebo středně více propečený. Rozhodně není vhodná úprava well- done, tedy hodně propečený, protože se u sirlionu vytrácí typická chuť hovězího. Sirloin můžete i nahradit jiným kvalitním hovězím, například svíčkovou, ale rozhodně na kvalitě masa nešetřete, tento recept si zaslouží to nejlepší.

Vychytávka

Na tomto receptu se mi líbí i to, že všechny ingredience jdou běžně dostupné i u nás. Takže milí Singlíci, nemáte se na co vymlouvat a dejte se do toho.

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články