Telecí játra s karamelizovanou cibulkou

14. prosince 2015 19:42 by paní SinglíkováArchiv receptů | masa

Často nakupuji maso v řeznictví v Kozí ulici na Starém Městě. Mimochodem mají i e-shop www.masnanakozimplacku.cz. Kromě kvalitního masa tam kupuji například i bezlepkové uzeniny. Nevěřili byste, jak skvělé je bezlepkové chorizo, vysočina i uherák. No nekup to. A včera jsem objevila telecí játra. Kdo je odpůrcem vnitřností, ať nečte dál, ale ostatní vězte, že játra hospodářských zvířat jsou zdrojem železa, vitamínů A, D a také bílkovin. Nechala jsem si od hezkého pana řezníka ( opravdu je hezký, sympatický a milý - vykostil mi s úsměvem i kuře na roládu, paráda, už nemusím pižlat kostičky) nakrájet asi centimetrové plátky a zabalit je do fólie. A tak vznikl následující recept, taková zimní záležitost, řekla bych.

Ingredience na 2 porce

  • 2 plátky telecích jater, silných asi 1 centimetr
  • mouka
  • olivový olej
  • oříšek másla
  • sůl, pepř
  • 1 velká cibule žlutá, může být i kombinace s červenou
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 200g menších brambor

Příprava

Brambory opláchneme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Trvá to asi 20 minut. Vodu slijeme a brambory uchováme v teple pod pokličkou. Z plátků jater odstraníme – pokud je třeba – blanky, omyjeme je, osušíme a rozkrojíme na jednotlivé porce, které obalíme v mouce. Mně padla do ruky mouka fazolová, ale použít můžete jakoukoliv hladkou mouku. Na pánvi rozehřejeme máslo a po chvíli přidáme olivový olej. Až se rozpálí , vložíme porce jater. V této fázi játra nesolíme ani nepepříme. Opékáme z obou stran, játra by měla zůstat uvnitř růžová, může to trvat asi 3 - 4 minuty z každé strany, záleží na velikosti a výšce jater. Játra vyndáme na kuchyňský papír, abychom odsáli tuk a konečně je můžeme osolit a opepřit. Uchováváme v teple, nejlépe v troubě rozehřáté na 50oC. Mezitím rozkrojíme cibuli na půlku a potom na tenčí půlkolečka. V čistém kastrolu rozpálíme zbytek másla a vsypeme cibuli. Mícháme a až cibule zesklovatí, osolíme, opepříme a jen trochu pokropíme vodou, přikryjeme hrnec poklicí, ztlumíme žár a necháme pár minut dusit za občasného míchání. Potom přidáme 2 lžičky cukru, pořádně promícháme a dusíme dalších asi 15 minut nebo dokud cibule úplně nezměkne a nezkaramelizuje. Pečlivě mícháme, aby se cibule nepřipalovala a nezhořkla. Ihned podáváme s játry a uvařenými bramborami.

Telecí játra s karamelizovanou cibulkou

Rada paní Singlíkové

Játra bychom prý měli sníst hned všechna a později neohřívat, aby nebyla gumová. Já je nechala v lednici do druhého dne, ohřála v troubě a bylo to skvělé. Takže žádný strach.

Vychytávka

Osvědčila se mi příprava karamelizované cibule z několika druhů. Zkombinuji třeba půlku žluté a červené cibule s několika jarními cibulkami. Opravdu moc dobré.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články