Tarte flambée

11. května 2015 17:15 by paní Singlíkovámalá jídla | předkrmy a čekačky

Tarte flambée patří mezi alsaské speciality. Slaný cibulový koláč je i není taková francouzská pizza. Hlásí se k němu ale i v jižním Německu, kde se nazývá Flammkuechen. Koláč se neflambuje, jak by název mohl napovídat, ale pekaři původně zkoušeli na zbytcích chlebového těsta, jestli mají dost rozpálenou svou pec na dřevo. A ta vydávala sakra žár ! No a později ze zbytků těsta vznikla placka a začala se pokládat různými dobrotami, zkoušelo se, ochutnávalo až máme dnešní koláč. V té původní peci byl hotový za pár minut a také svrchu pěkně „oflambovaný“. Zkouší se ale dál, každý může mít svůj ojedinělý recept. Ten můj je dost jednoduchý, nečekám až vzejde kvásek, ani nečekám až chlebové těsto vykyne. Koupím si hotové listové a již rozválené. Asi to není originální tarte flambee, ale bude vám chutnat i tak.

Ingredience

  • 1 rozválené listové těsto ( viz Vychytávka)
  • 1 ricotta nebo créme fraiche
  • asi 10 konzervovaných ančoviček
  • 1 červená cibule
  • 100g slaniny nebo prosciutta
  • 100g ementálu
  • čerstvá petrželka, pažitka nebo bazalka

Příprava

Rozválené listové těsto se prodává již zabalené v pečícím papíru, stačí ho tedy jen rozvinout na plech. Těsto potřeme ricottou – lehčí varianta – nebo créme fraiche. Poskládáme pokrájenými plátky slaniny. Zkoušela jsem prosciutto a vůbec mne to neurazilo, naopak. Červenou cibuli nakrájíme na opravdu tenké plátky a koláš jí posypeme. Posypeme nahrubo nastrouhaným ementálem a nasekanými bylinkami. Pečeme v troubě rozehřáté na 180oC asi 25 minut, může to trvat i déle, každý ale máme svojí troubu vychytanou, tak stačí koláč občas zkontrolovat. Koláč krájíme ještě teplý, ale papat můžeme i studený, pokud zbyde.

Rada paní Singlíkové

Listové těsto máme asi většinou doma stále pro nenadálé příležitosti. Když jste single a přijde vám na poslední chvíli nečekaná návštěva, vykouzlíte rychle velmi chutnou mňamku k pivu nebo sklenici vína.

Tarte flambée

Vychytávka

Pro ty, co se bojí lepku – a správně dělají – použít se dá i bezlepkové listové těsto. K dostání ve Zdravé výživě, trochu dražší – pořídila jsem za 77 Kč – ale co bychom pro zdraví neudělali.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

 


Co ještě by vám mohlo chutnat

Houbový quiche podle Singlíkové

Houbový quiche podle Singlíkové

Mini hot dog

Mini hot dog

Comments (13) -

Evelina Cosenza
Evelina CosenzaUnited States
13. 5. 2015 12:51:43 #

I just like the valuable information you supply in your articles. I’ll bookmark your blog and test again right here regularly. I'm somewhat certain I’ll learn lots of new stuff right right here! Good luck for the following!

Chuck Pailthorpe
Chuck PailthorpeUnited States
2. 6. 2015 5:03:37 #

The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

SeppoP
SeppoPUnited States
5. 6. 2015 8:50:42 #

Kiitti

Keven Magee
Keven MageeUnited States
28. 6. 2015 23:11:25 #

Howdy! This article couldn't be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he's going to have a very good read. Many thanks for sharing!|

Hyon Kid
Hyon KidUnited States
1. 7. 2015 3:59:18 #

It is appropriate time to make some plans for the longer term and it's time to be happy. I have learn this post and if I could I wish to recommend you some interesting issues or tips. Perhaps you could write subsequent articles regarding this article. I desire to read even more issues approximately it!

Dario Dereu
Dario DereuUnited States
13. 7. 2015 13:44:20 #

Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

Missy Litter
Missy LitterUnited States
21. 7. 2015 0:38:06 #

Some  truly   prize   content  on this website ,  saved to fav.

click the up coming web page
click the up coming web pageUnited States
23. 7. 2015 3:27:21 #

There is certainly noticeably a bundle to grasp this. I presume you might have created particular good points in capabilities also.

solar panels
solar panelsUnited States
23. 7. 2015 12:43:56 #

Woh I love your content , saved to fav! .

Dannie Lanini
Dannie LaniniUnited States
24. 7. 2015 4:48:41 #

I have to say that for the last few of hours i have been hooked by the impressive articles on this site. Keep up the great work.

uae man
uae manUnited States
28. 7. 2015 9:32:24 #

شرح طريقة الطلب في الموقع! أبدأ تجارتك الناجحة بدون مخاطر عن طريق شركة #بيبي_سوق شاركنا بيع المنتجات المتوفرة في موقعنا و اصبح وسيط لنا و احصل على نسبة ارباح كبيرة تبدأ من ٣٠٠ درهم الى الاف الدراهم شهرياً ( على حسب اجتهادك )  و اذا اردت ايضاً البدأ في تجارتك الخاصة يمكننا مساعدتك في توفير جملة لأي منتج او تصميم منتجات خاصة بأفكارك نتواصل مع المصانع نيابةً عنك  للتفاصيل تواصل معنا على الهاتف او الواتس اب : +971509693033 Instagram : @babbysouq Twitter : @babbysouq

Romeo Lena
Romeo LenaUnited States
6. 8. 2015 10:58:16 #

Yessenia Aurelio
Yessenia AurelioUnited States
6. 8. 2015 14:07:52 #

Low value SEO is increasingly evolving like any other type of advertising and marketing method. One method to ton of methods possess capable of putting you in the ten rankings of Google or on all one other search websites. Some companies might charge a lot but there are methods that may offer you the same results an inexpensive price or some you may even do completely from scratch such as those mentioned above.

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články