Tagliatelle s pestem

22. ledna 2013 00:02 by paní SinglíkováArchiv receptů | těstoviny

Lucrezia Borgia byla jednou z nejvýznamnějších žen období renesance, vzdělaná, krásná, bohatá a mocná. Umíte si jí ale představit u sporáku? Ne? A přeci vstoupila i do kuchařské historie. Od většiny tehdejších dam se odlišovala nádhernými dlouhými blond vlasy, což mezi tmavými Italkami budilo závist a přitahovalo pozornost mužů. A když se v roce 1501 zastavila v Bologni cestou do Ferrary, kde se měla provdat za svého třetího manžela Alfonsa d´Este, velkovévodu z Ferrary, vyhlášený boloňský kuchař Zefirano připravil na její počest první „ tagliatelle“. Inspiroval se právě Lucreziinými nádhernými dlouhými vlasy a z pasty „nařezal“- tagliare znamená italsky řezat - dlouhé ploché nudle. Uvařil je v osolené vodě a přidal dnes světově proslulé boloňské ragú a posypal parmezánem. Zázrak byl na světě. K ragú se dostaneme jindy, dnes vám nabízím jednoduché tagliatelle s pestem, do singlí kuchyně jak dělané.

Ingredience na 2 porce

  • 200 gr tagliatellí sušených nebo čerstvých
  • 140 gr cherry rajčátek
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej nejlépe ve spreji
  • Hoblinky parmezánu dle chuti

Pesto

  • Asi 50 gr čerstvých listů bazalky
  • 1 – 2 stroužky česneku podle velikosti a chuti
  • 1 velká lžíce piniových oříšků
  • 6 lžic kvalitního olivového oleje
  • 25 gr strouhaného parmezáno
  • Špetka soli
Tagliatelle s pestem

Příprava

Tagliatelle uvaříme v osolené vroucí vodě dle návodu. Mezitím rozehřejeme troubu na 200oC, zapékací nádobu nebo malý pekáček vyložíme pečícím papírem, vložíme všechna cherry rajčátka, pokud jsou ještě na větvičce, tak i s ní. Osprejujeme je nebo lehce pokapeme olivovým olejem a dáme na 15 – 20 minut péci nebo až jsou prokazatelně měkká. Uvařené taglietelle scedíme a servírujeme jednotlivé porce s pečenými rajčaty, pestem a posypané hoblinkami parmezánu, aranžmá doplníme z mlýnku čerstvě mletým pepřem

Pokud si pesto připravujeme sami, tak všechny výše uvedené ingredience, kromě parmezánu a soli,

mixujeme tyčovým mixérem dokud nevznikne pyré, pak vmícháme jemně nastrouhaný parmezán a osolíme dle potřeby. Pokud pesto uchováváme v uzavíratelné nádobě v lednici, vydrží i několik týdnů a je vždy po ruce k dochucení mnoha druhů dalších těstovin.

Rada paní Singlíkové speciálně pro líné Singlíky

Já jsem se v případě tohoto konkrétního receptu nedělala s pestem a koupila ho v obchodě Botega AROMI v Mánesově ulici na Vinohradech www.aromi.cz . Je zde záruka čerstvosti i kvality, ale určitě se dá dobré pesto koupit i jinde. Vlastní příprava je ale také překvapivě snadná a pesto se dobře uskladňuje, takže si ho připravte více a máte po starostech.

Vychytávka

S tímto receptem se dá kouzlit, doplňte pečená rajčátka o černé vypeckované olivy ! Je to mňam. Můžete tím vylepšit druhou porci, pokud vám zbyla, tedy pokud jí nezbaštil náhodný kolemjdoucí.

Dobrou chuť !

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články