Švestkové chutney

15. září 2015 18:47 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Je čas švestek a já jsem si je přivezla z Třeboňska od kamarádky Alenky, která je čerstvé natrhala na své zahradě. No a co s nimi? Nechtěla jsem riskovat, že je všechny zbaštím a prasknu, tak jsem se rozhodla pro něco trvalejšího. Rozhodla jsem se pro chutney a to doporučuji všem Singlíkům. Pokud ho uzavřete do sklenic, vydrží vám i několik týdnů a tak máte vždy po ruce něco mňam. Chutney / čti čatní / pochází z Indie, kde se vařilo z různého ovoce nebo zeleniny a ještě různějšího koření. Známe mangové, jablečné, hruškové, broskvové, ale třeba i rajčatové chutney. Varianty jsou nekonečné tak, jak je nekonečný kulinářský svět chutí a nápadů. Když Britové kolonizovali Indii, přivezli chutney do Anglie a pak zdomácnělo v ostatních koloniích, v Evropě a vlastně po celém světě. Je to taková indická „ salsa“, která se podává k masu i k sýrům, rozumí si s ořechy i různými krekry. Moje babička vařila domácí pikantní povidla, která jsem si jako malá mazala na chleba s máslem. Bylo to vlastně naše rodinné chutney. Tak tedy vzhůru do toho a berte následující recept pouze jako inspiraci, vlastní fantazii se meze nekladou.

Ingredience

  • 250 g vypeckovaných švestek
  • ½ střední červené cibule
  • 3 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 150 – 200ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 50ml vinného octa
  • 20g hnědého třtinového cukru
  • ½ lžičky chilli mletého
  • 1-2 celé skořice
  • 50g sušených švestek
  • hrst mandlových lupínků

Příprava

Švestky rozpulte, vypeckujte a ty větší rozkrojte na čtvrtky. Do širšího mělčího kastrolu dejte švestky, nasekanou cibuli, zázvor, vinný ocet, cukr, chilli, skořici a zalijte pomerančovou šťávou. Část šťávy ponechte stranou na pozdější podlévání. Směs přiveďte k varu a zvolna vařte při mírnější teplotě asi 30 minut nebo dokud nezměknou jak čerstvé tak sušené švestky. Občas míchejte a pokud chutney více houstne dolejte opatrně sem tam zbylou pomerančovou šťávu, ale jen pokud je to opravdu nutné. Chutney musí lehce houstnout, ale zůstat tekuté. Zhoustne víc, až se bude chladit. Přisypte část mandlí a ještě pár minut povařte, míchejte v této fázi více, aby se chutney nepřipálilo. Nechte vychladit. Pokud chutney uzavřete do sklenic, vydrží v lednici i několik týdnů,

Rada paní Singlíkové

Chutney má výraznou chuť, je to dochucovadlo, takže ho nikdy nesníme kvantum najednou. Proto uvedené množství stačí na delší dobu. Pokud ale přeci jen chcete mít větší zásobu, třeba pro početnější návštěvy, množství ingrediencí si vynásobte třeba dvakrát. Budete mít spoustu chutney za stejnou práci.

Švestkové chutney

Vychytávka

Sušené švestky můžete nahradit rozinkami, švestky bude mít ale raději vaše peristaltika.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články