Špenátový salát s piniemi ala Singlíková

8. února 2013 12:23 by paní SinglíkováArchiv receptů | saláty

Tento recept potěší všechny svojí jednoduchostí a zároveň rafinovanou chutí z běžně dostupných surovin. Balený baby špenát a rukolu kupuji v supermarketu, pinie tam dostanete také, ale já je mám z farmářského trhu. Koupila jsem je do zásoby, aby byly po ruce, protože je používám často. Uchovávám je v papírovém sáčku v lednici, tak je uchráním od všech kuchyňských breberek a vydrží dlouho. Použití medu v zálivce vás překvapí a dodá salátu ten správný šmrnc.

Ingredience na 2 porce, velmi snadné

  • 1 balíček baby špenátu 130 gr
  • hrst piniových oříšků
  • ½ mrkve nakrájené julliene
  • hrst rukoly

Na zálivku

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce tekutého medu
  • Příprava

Špenát vsypeme do cedníku a omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, otrháme delší stonky a dáme do mísy. Očistíme mrkev a nakrájíme na jullienne. Jullienne je speciální způsob krájení zeleniny na co nejtenší nudličky – viz Vychytávka. Mrkev přidáme ke špenátu, doplníme opláchnutou rukolou a posypeme piniovými oříšky. Na zálivku smícháme všechny ingredience a pořádně vyšleháme vidličkou, ale nejlépe tyčovým mixérem, stačí krátce. Zálivku jemně vmícháme do salátu.

Špenátový salát

Rada paní Singlíkové

Pinie jsou jediné ořechy, které při použití v kuchyni krásně změknou a nabobtnají. Proto s nimi tak ráda pracuji. Zálivkou je ale vhodné salát zalít až krátce před podávání, takže oříšky nestačí změknout.. Proto pokud chcete, aby byly pinie opravdu správně nasáklé, vsypte je do zálivky a nechte stát a smíchejte se salátem opravdu až budete servírovat na stůl.

Vychytávka

Způsob krájení na tenké nudličky jullienne, známý z francouzské kuchyně již od začátku 18.století, se může zdát pracný. Pokud ale použijete správnou škrabku, je to raz dva. Tescoma prodává škrabku jullienne PRESTO Expert za 59 Kč. Zeleninu na jullienne najdete postupně i v mnoha jiných singlích receptech, takže se tahle škrabka určitě vyplatí.

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments (2) -

Karla
KarlaCzech Republic
9. 2. 2013 23:26:34 #

Wow, jak zdrave, jednoduche a chutne! Dekujeme pani Singlikova!!

Singlíková
SinglíkováCzech Republic
11. 2. 2013 17:20:53 #

Ó děkuji božská Karlo !! Tenhle salát je vážně dobrý. A další budou následovat.

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články