Rajčatový Tarte Tatin

29. června 2013 10:06 by paní Singlíkovárecepty | malá jídla | předkrmy a čekačky

Jablečný Tarte Tatin už znáte a určitě vám chutná. Ale napadlo vás udělat ho nekdy „ na slano“? Ne? Tak to určitě zkuste. Je to výborný předkrm nebo malé jídlo, které má šmrnc. Nedávno jsem ho udělala na takový menší dámský singlí slet a postavila ho na stůl. Čekaly jsme ještě na jednu dámu a koláč voněl a voněl…Moje kamarádka Jitka už to ale nevydržela a řekla si o kousek, hned se přidaly ostatní, celé šťastné, že se odvážil někdo jiný. Výsledkem bylo, že když se s menším zpožděním ona dáma dostavila, tak jsme jí o Rajčatovém Tarte Tatin už jen vyprávěly. A trochu jsme u toho i škodolibě mlaskaly!

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 500 gr rajčat
  • 1 velká červená cibule
  • 45 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového hnědého cukru
  • 1 lžíce balsamika
  • oregano čerstvé nebo sušené
  • 2 stroužky česneku
  • hrubá mořská sůl
  • mletý pepř

Příprava

K přípravě potřebujeme správnou nádobu. Můžeme použít pánev s kovovou rukojetí nebo speciální nádobu na Tarte tatin. Důležité je, abychom v ní mohli vařit na plotně i v troubě. Já používám nádobu na Tarte tatin značky www.emillehenry.com. K dostání je i v e-shopu www.kulina.cz, kde můžete koupit i menší verzi, velmi vhodnou pro singlí kuchyni. V nádobě rozpustíme 30g másla s 1 lžící olivového oleje. Cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme na másle s olejem. Na střední plotýnce a za stálého míchání smažíme asi 7 minut nebo až cibule zezlátne. Přisypeme cukr a karamelizujeme ještě asi 3 minuty. Cibuli přesuneme do misky. Do stejné nádoby dáme zbytek másla, zasypeme cukrem. Rajčata přepůlíme, velká nakrájíme na tři části a až cukr začne karamelizovat, položíme je řezem dolů. Pokropíme balsamikem, stroužky česneku oloupeme, nakrájíme na plátky, nasypeme na rajčata a stejně tak čerstvé nebo sušené oregano. Můžeme lehce posolit, ale záleží na chuti, sůl není nutná. Rajčata opékejte asi 2 minuty, potom na ně navrstvěte připravenou karamelizovanou cibuli. Rozválejte těsto na kulatý plát, pokud kupujete již rozválené, uřízněte těsto o kousek větší než je nádoba a rohy nožem zakulaťte. Těsto přeneste na cibuli a zasuňte pod náplň. Propíchejte vidličkou, aby odcházela pára a těsto se nezvedalo. Mezitím rozpalte troubu / horkovzduch na 180oC. Vložte nádobu s koláčem a pečte asi 35 minut nebo až koláč dostatečně zezlátne. Nechte pár minut stát, vyndejte z trouby, přikryjte velkým plochým talířem nebo druhou částí originálního nádobí na Tarte Tatin a rychle koláč překlopte. Ještě můžete posypat oregánem, případně osolit a opepřit. Koláč podávejte vlažný nebo vychladlý.

Tarte tatin

Rada paní Singlíkové

Koláč je výbornou singlí večeří s vůní Francie, ale hodí se i jako předkrm nebo na večerní party k vínu pro přátele. Místo oregana je možno použít i provensálské koření a koláč má ještě více francouzského šarmu.

Vychytávka

Speciální nádobí na Tarte Tatin se vám určitě vyplatí, pokud budete tento koláč nebo původní verzi jablečného Tarte Tatin dělat častěji. V nádobě můžete ale připravovat a servírovat například i lasagne nebo šunknfleky!

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články