Půldenní kachna s medem

3. ledna 2013 14:08 by paní SinglíkováArchiv receptů | drůbež

I singl se někdy musí blýsknout klasikou pro více strávníků a pokud není zvyklý na vaření pro regiment často, je toto skvělá alternativa. Je to tak snadné, že není třeba se ničeho obávat. Dokonce se při tom vyspinkáte do růžova. Nevěříte? Tak se do té kachny pusťte při první příležitosti a nezapomeňte si nařídit budík!

Ingredience na 4 – 6 porcí, snadné, ale dlouhé

1 celá kachna nejlépe 2,5 – 3 kg

Sůl, kmín a med dle potřeby

Příprava

Příprava je překvapivě jednoduchá, i když je to trochu maraton, ale stojí rozhodně za to. Na startu kachnu omyjeme a odkrojíme tuk okolo krku. Předehřejeme troubu na 90oC. Osolíme a okmínujeme kachnu dostatečně po všech vnějších i vnitřních stranách. Položíme ji do pekáče na záda a přiklopíme. Takto udržujeme stálé pečící tempo osm hodin. Neodklápíme, nepodléváme, jednoduše neděláme nic, nejlépe je připravovat tuto fázi na noc a jít prostě spát. Ráno trochu přidáme, zvýšíme teplotu na 120oC a jinak stále nic, držíme tempo, odoláme pokušení odklápět pekáč a píchat do kachny. Takto pečeme další tři hodiny. Pak konečně pekáč odklopíme, zvýšíme teplotu na 120oC a vbíháme na stadion. Naběračkou nalijeme část výpeku do hrnečku s asi pěti lžícemi medu. Zamícháme a mašlovačkou kachnu potíráme a potíráme, a jsme v cílové rovince. Neobracíme ji, ani s ní jinak nemanipulujeme, v této fázi je již velmi křehká. Poslední hodinka utekla jako nic. A je tu cíl! Krásně měkoučká a křupavoučká kachna! Ani nejsme udýchaní, vždyť jsme většinu času prospali, takže už jen „Dobrou chuť!“

Půldenní kachna s medem

Rada paní Singlíkové

Tady je každá rada zbytečná, vše už bylo napsáno výše a není co dodávat, snad jen, že je třeba kachnu porcovat a servírovat na talíře opatrně, aby se nerozpadla, takto připravená se totiž rozsýpá. Jako příloha se hodí nejlépe knedlík a zelí.

Vychytávka

Je možné kachnu zmodernizovat pomeranči. Protože je výpeku v pekáči mnoho, tak ho část odstraníme. Do hrnečku dáme výpeku méně než v předchozím receptu, přidáme med a vymačkanou šťávu z jednoho nebo dvou pomerančů. Potíráme touto směsí. Vymačkané půlky pomeranče nakrájíme na čtvrtiny a obložíme jimi kachnu na tu závěrečnou hodinu. Podáváme s rýží. Pojmenovat ji můžeme třeba „ Kachna light“. Tedy spíš „skoro light“!

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

Oldřich
OldřichCzech Republic
29. 1. 2013 12:19:35 #

Óda na kachnu !
Tak jak se nese v písni radostné poselství přátelsví mezi lidmi, tak stejně radostné je i pouto mezi člověkem a půldenní kachnou s medem!
Její nenáročná příprava, základní ingredience a famózní výsledek řadí recept paní Singlíkové na vrchol chuťového zážitku!!
Díky za takovéto recepty.
Další a další recepty si přeje věrný čtenář Vašich stránek Oldřich

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články