Pikantní dýňová polévka

2. listopadu 2012 01:33 by paní Singlíkovárecepty | polévky

4 porce, snadné

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokkaido hezky oranžová
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 – 3 sušené chilli papričky
  • 2 hrsti čerstvých lišek
  • dýňový olej
  • sůl
  • 1 kostka zeleninového bujonu - fakultativně

Příprava:

Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka včetně vláknitého vnitřku. Nakrájíme jí na srpky a ty potom na kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. V hrnci rozpálíme olej a přidáme máslo, jakmile se rozpustí, nasypeme cibuli a za stálého míchání osmahneme. Po chvíli přidáme nakrájenou dýni a mícháme, aby se ingredience nepřipekly a po chvíli zalijeme vodou, tak aby přísady byly ponořeny. a Osolíme, přidáme kousky zázvoru, celé sušené chilli papričky a přivedeme k varu, necháme bublat a pokud je třeba podléváme vodou. Asi po 30 – 40 minutách je dýně měkká. Doba varu závisí na typu a kvalitě dýně a na velikosti nakrájených kostek. Dolijeme vodou do potřebného množství, ještě provaříme, vyndáme chilli papričky, kdo chce, může i zázvor a potom tyčovým mixérem rozmixujeme najemno.

Toto je základ pikantní dýňové polévky, komu se zdá chuť mdlejší, přidá půl nebo kostku zeleninového vývaru. Já to ale v této variantě nedělám.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a rychle osmahneme lišky nakrájené po vlákně na větší kousky. Trvá to velmi krátce, asi 2 – 3 minuty než změknou, nezapomeňte je přitom promíchávat, aby se nepřipálily.

Horkou polévku nalijeme do talířů nebo misek a navrch nazdobíme lišky, pokapeme dýňovým olejem a servírujeme.

Rada paní Singlíkové:

Vybírejte krásné oranžové nepopraskané menší dýně. Ta, z které jsem uvařila čtyři vydatné porce této polévky, měla 800 gr. Takovou krásnou dýni také nemusíte loupat, slupka se

rozvaří a rozmixuje. Na krájení dýně použijte velký a ostrý nůž, dýně je velmi tvrdá, což vás může překvapit , ale nebojte, při troše šikovnosti, půjde vše jako po másle.

Vychytávka:

Pokud nemáte zrovna k dispozici čerstvé lišky, nahraďte je hlívou ústřičnou, ta je k dostání celoročně běžně v supermarketech. Hlívu nekrájejte, ale trhejte po vlákně.

Polévka 

 

podpis Vaše Singlíková

Comments (3) -

Petr
PetrCzech Republic
5. 11. 2012 9:29:20 #

Polevka byla moc dobra

Singlíková
SinglíkováCzech Republic
7. 11. 2012 1:32:03 #

To jsem moc ráda. A to jste vařil sám ?? Dobrou chuť Vaše Singlíková

Ludka
Ludka United Kingdom
7. 11. 2012 20:15:47 #

tak neuvarila jsem nic, neb singl jsem vlastna vsechno a tudiz casu je krute malo Smile, ale krasne jsem si ocima pochutnala Smile takze dekujeme a uz se tesim na vanocni peceni ..... slibuju ze aspon jeden druh zkusim Smile Luda

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články