Pečený květákový dort

3. května 2017 10:19 by paní SinglíkováArchiv receptů | Metabolic balance | malá jídla

Také neradi zpracováváte květák na růžičky, neradi ho obalujete nebo krájíte nadrobno? Máte kousky květáku po celé kuchyni? Musíte koupit celou hlávku, i když jste momentálně Singlíci a nevíte, co s tím zbytkem ? Tak tenhle recept se vám bude líbit. Mně připomíná dort a když jsem ho servírovala návštěvě doprostřed stolu, tak ho takhle přesně všichni shodně nazvali. Není až tak z mojí hlavy, ale upravila jsem si ho podle svého. Většinou ho jím tak dva tři dny jako přílohu k masu nebo omeletě anebo jen tak. Upeču v neděli a pár dní se nemusím starat, jakouže zeleninu si dám k večeři. Jo a pro ty návštěvy je to dost dobrá efektní vychytávka.

Ingredience na 3 – 4 porce

  • 1 celý středně velký květák
  • asi ¼ hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 stroužky drceného česneku nebo česnekový prášek
  • sůl, pepř
  • špetka kajenského pepře – nemusí být
  • řeřicha nebo petržel nebo pažitka

Příprava

Květák zbavíme lupení a zespodu seřízneme košťál, je-li třeba, a opláchneme. Troubu předehřejeme na 180oC. Mezitím důkladně smícháme bylinky a koření. Připravíme si nádobu na pečení, nejlépe hlubokou pánev s poklicí nebo pekáč, ve kterém pečeme běžně kuře. Doprostřed nádoby položíme květákovou hlávku. Nahoru pomalu nalijeme olejovou směs a pečlivě rozetřeme po celém květáku. Jde to dobře vidličkou, já to dokončuji rukama. Přikrytý pekáč vložíme do trouby a pečeme asi 30 – 40 minut nebo až je květák měkký. Záleží na velikosti hlávky. Po prvních 5 minutách květák podlijeme půl hrnkem vody a během pečení podléváme sem tam vypečenou směsí. Květák by neměl být příliš měkký, ale na skus. To zjistíme, když do něho píchneme dlouhou špejlí nebo jehlou na špízy. Aby se květák upekl krásně dozlatova, necháme ke konci péct ještě asi 5 minut navíc bez poklice. Květák krájíme jako dort, teplý i studený, posypaný nějakou zelenou bylinkou, kterou zrovna máme po ruce.

Rada paní Singlíkové

Není třeba se striktně držet návodu na směs, kterou se květák potírá. Olej je základ a všechno ostatní jen fantazie. Pokud se olej pořádně vyšlehá a zhoustne, může se i vynechat hořčice ( pro ty, co jsou v MB v přísné fázi ).Myslete ale na to, že květák sám o sobě je docela fádní a nebojte se udělat směs pikantní.

Pečený   květákový  dort

Vychytávka

Nedělejte si hlavu se speciální nádobou, já jsem květák pekla i na nízké pánvi, jen jsem ho během pečení vícekrát podlévala.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (9) -

most
mostUnited States
8. 5. 2017 21:51:52 #

<p>Some recent news suggests that a great deal of Russian money has been laundered through Deutsche Bank and banks in London.  Trump has a huge debt to Deutsche Bank.  Some of that laundered money evidently has found its way into Trump properties in Florida at greatly inflated prices.  Interesting.  Follow the money.</p>

catalin
catalinUnited States
17. 5. 2017 8:47:41 #

chiar mi-a placut, voi mai reveni

bogdan
bogdanUnited States
17. 5. 2017 8:48:05 #

dragut merita si alta data

octavian
octavianUnited States
17. 5. 2017 8:48:22 #

chiar mi-a placut, voi mai reveni

sabung ayam online
sabung ayam onlineUnited States
2. 6. 2017 23:50:21 #

unsecured personal loans for bad credit
unsecured personal loans for bad creditUnited States
10. 6. 2017 14:01:50 #

Are you serious bro?. So hard for me

Cesar Brookens
Cesar BrookensUnited States
12. 6. 2017 23:13:51 #

My brother also did that. Than he broken his leg

Masaj erotic
Masaj erotic United States
16. 6. 2017 11:16:06 #

It appeared important to establish this variation of postoperative incontinence, also to try to receive an initial estimate of its prevalence. http://www.geisha-palace.ro

sweetcat.pl
sweetcat.plUnited States
20. 6. 2017 20:00:08 #

very good submit, i definitely love this website, keep on it

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články