Pečené lilky s řeřichou

28. června 2016 18:50 by paní SinglíkováArchiv receptů | recepty

Lilky, známé i pod jménem baklažány, jsou typické pro balkánskou kuchyni. A Balkán to je i Turecko. Asi proto se objevil na tureckém twitteru citát: „ Ve světě, kde se dokonce i z lilku může stát marmeláda, nikdy neztrácejte naději. Jestli se něco takového může přihodit lilku, co všechno jen může být z vás.“ V dnešním nejistém světě raději nepřemýšlejme, co tím vlastně autor myslel a sejděme se v míru a radosti u jídla. Dobrého, zdravého, šťavnatého, pikantního – toto vše zaručuje lahodně připravený lilek.

Ingredience z 1 lilku

  • 1 lilek
  • 1 vanička řeřichy
  • cibulový prášek www.koreni.cz
  • česnekový prášek www.koreni.cz
  • sůl, pepř
  • olej – slunečnicový nebo olivový
  • balzamikový ocet

Příprava

Lilek nakrájíme asi na 1 centimetrová kolečka, osolíme a opepříme z obou stran a necháme v cedníku aspoň 20 minut tzv. „ vyplakat“, Mezitím na plech rozprostřeme pečící papír, pokapeme lehce olejem tam, kam budeme klást lilky. Každou stranu lilku ještě posypeme dle chuti špetkou cibulového a česnekového prášku, položíme na plech a ještě zakápneme vrchní stranu lilků olejem. V troubě rozehřáté na 180o pečeme asi 12 – 14 minut, poté vidličkou obrátíme, opatrně abychom se nespálili, a pečeme dalších přibližně 12 minut. Doba pečení závisí na síle plátků a také na naší troubě, takže občasná kontrola je třeba. Troubu vypneme a necháme lilky dojít. Na talíři pokapeme balzamikem a posypeme řeřichou. Podáváme teplé i studené.

Rada paní Singlíkové

Nepřehánějte to s olejem, i když to k tomu může svádět a během pečení se může zdát, že lilky jsou suché. Tím, že troubu vypnete a lilky necháte ještě dojít, tak nějak poklesnou a jakoby do sebe vstřebají poslední olejové kapky a budou akorát. Pokud jsou přeci jen mastné, nechte okapat na kuchyňském ubrousku.

Pečené lilky s řeřichou

Vychytávka

Ideální příloha k letnímu grilování.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (7) -

Jimmy Edwards
Jimmy EdwardsUnited States
11. 8. 2016 22:12:06 #

Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and terrific design and style.

Antwan Killay
Antwan KillayUnited States
18. 8. 2016 23:38:26 #

Airline in Malaysia

Marianne Beatty
Marianne BeattyUnited States
23. 8. 2016 11:50:36 #

Jordanian Airlines

Jackie Beasly
Jackie BeaslyUnited States
24. 8. 2016 17:47:44 #

I just couldn't leave your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard info a person supply for your visitors? Is going to be again often to check up on new posts.

London Airport Transfers
London Airport TransfersUnited States
29. 8. 2016 15:22:41 #

Your new guideline appears to be simple to comprehend, and we recognize the value of that it was with regards to Air-Lines. Nice one for retaining it easier nonetheless extremely educational and necessary. best wishes Be bles originally from #HeathrowGatwickCars.com

Myrle Aliotta
Myrle AliottaUnited States
23. 9. 2016 2:16:02 #

Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing for your feed and I hope you write again soon!

why not look here
why not look hereUnited States
25. 9. 2016 17:11:43 #

I discovered your weblog website on google and test a number of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to studying more from you in a while!…

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy