Pečená zimní polévka

4. února 2016 15:11 by paní SinglíkováArchiv receptů | polévky

Když je mi smutno a nemám náladu – vařím. A to je právě dnes. A ještě je venku zima, takže si moje rozpoložení přímo řeklo o něco teplého, hutného, s výraznější chutí. V lednici jsem našla pastiňák , zapomenutý klenot našich babiček. V kombinaci s česnekem a ostatními surovinami vznikla tahle návyková záležitost. Prostě vyprošťovák na zimní depku.

Ingredience na 2 – 3 porce

  • 1 cuketa
  • 1 pastiňák
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 žlutá nebo červená cibule
  • 4 – 6 neloupaných stroužků česneku nebo celou paličku
  • zeleninový vývar ( může být z kostky nebo sušený)
  • rozmarýn čerstvý nebo sušený
  • čerstvý nebo sušený tymián - fakultativně
  • 1 citron
  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • sůl, pepř

Příprava

Rozehřejeme troubu na 200oC, do pekáče vložíme na větší kousky nakrájený pastiňák a cuketu, dále nevyloupaný česnek, nejlépe celou paličku, rozpůlenou cibuli a rozmarýn, případně tymián. Lehce pokapeme olivovým olejem, pokud máme ve spreji, je to ideální. Pečeme 40 – 45 minut nebo dokud nejsou všechny ingredience měkké. Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout. Fazole zcedíme a propláchneme pod tekoucí vodou v sítu. Asi ¾ litru vody přivedeme k varu a připravíme vývar. Česnek vyloupneme ze slupky, jde to velmi snadno pouhým stiskem. Všechnu upečenou zeleninu, fazole a vývar rozmixujeme v mixéru nebo robotu dohladka. Přidáme šťávu z citronu a chuť ještě doladíme pepřem případně solí. Ohřátou polévku podáváme v miskách s klínkem citronu, dýňovými semínky a pár kapkami olivového oleje.

Rada paní Singlíkové

Pečením zelenina získá jinou chuť než pouhým vařením. Byla jsem překvapená, jak je to jiné a jak krásně mi voněla celá kuchyně. Cuketu i pastiňák peču ve slupce a tak je i mixuji. Pokud se mi nechce loupat cibule, peču jí celou jen odkrojím konce a pak jí stejně jako česnek vyloupnu ze slupky.

Pečená zimní polévka

Vychytávka

Nebojte se pastiňáku, připomíná petržel, ale není to petržel. Je sladší a měkčí. Moje maminka z něho připravuje i řízky a jsou opravdu skvělé.

 

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

 


Co ještě by vám mohlo chutnat

Pórková polévka s karí

Pórková polévka s karí

Červená polévka z čočky a rajčat

Červená polévka z čočky a rajčat

Comments (1) -

Gaston Mcclallen
Gaston McclallenUnited States
9. 4. 2016 15:21:02 #

I feel pretty fortunate to have encountered your entire webpage and look forward to plenty of more amazing times reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články