Pečená rajčata – základní recept

25. září 2015 00:27 by paní SinglíkováArchiv receptů

Miluji rajčata na všechny způsoby pro jejich barvu, chuť i vůni. Toto je můj top recept na jejich uchování. Pečená rajčata jsou mi sympatičtější než sušená, ani nevím proč. Snad proto, že si je sama vyberu a tedy vím, jaká doopravdy zbaštím, to u koupených sušených jaksi není možné. Pečená rajčata mám stále po ruce, přidávám je do omáčky k těstovinám, do polévek, pod maso. Bezkonkurenční jsou bruschetty a pizzy. Základní recept je nejjednodušší na světě, zvládne ho opravdu každý. Těšit se můžete na další recepty a variace.

Ingredience

  • ½ kg zralých rajčat
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • Hrst čerstvého tymiánu nebo bazalky
  • špetka soli
  • olivový olej
  • balsamikový ocet – fakultativně ( viz Rada paní Singlíkové )

Příprava

Rajčata omyjte a rozkrojte na půlky. Vyskládejte je do pekáčku vedle sebe. Oloupané stroužky česneku nakrájejte na plátky a ty zapíchněte do měkké části rozpůlených rajčat. Lehce osolte, posypte tymiánem nebo bazalkou a pokapejte olivovým olejem. Já používám ten ve spreji a posprejuji velmi mírně. Olej lze i vynechat, rajčata pustí během pečení dostatek šťávy. V troubě rozpálené na 180oC pečte 40 – 45 minut. Rajčata nechejte trochu vychladnout a vyrovnejte do uzavíratelných sklenic tak, že vždy dvě půlky položte řezem k sobě, jako byste je vraceli do původního celého tvaru. Nakonec pohodťee zbylé bylinky, česnek a zalijte olivovým olejem. Uzavřete sklenice a postavte do lednice. Vydrží i několik týdnů a lze je vždy doplnit o další várku.

Rada paní Singlíkové

Pokud k olivovému oleji přidáte balzamiko, získají rajčata ještě úžasnější originální chuť. Já mám vždy jednu láhev bez a jednu s balsamikem. A používám je pak podle nálady a toho, co z nich připravuji. Pokud jsou pečená rajčata základem pro další mňamky, třeba jako omáčka na špagety, nebo do polévky, požívám tu jednodušší , tedy bez balsamika. Na bruschettu je zase lepší ta druhá.

Pečená rajčata – základní recept

Vychytávka

Můžete experimentovat i s bylinkami. Zkoušela jsem například i petržel nebo šalvěj.

Dobrou chutˇ

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články