Pečená červená řepa s bylinkami a fetou

29. prosince 2014 01:41 by paní SinglíkováArchiv receptů | malá jídla | saláty

Červená řepa latinsky beta vulgaris slovensky cvikla, to tedy nejsou moc sexy názvy, po kterých by se mi sbíhaly sliny. A také není na první pohled žádná krasavice. A když si ještě připomenu socialistickou školní jídelnu, kde měla řepa významné místo, tak to nezachrání ani pohádka „ Jak zasadil dědek řepu“! Nicméně musím řepu rehabilitovat. Je to skvělá zimní zelenina, která má mnohostranné využití. Taková skromná Popelka, která to ale všem natře. Věděli jste, že jí znali již Babyloňané a Římané? Že rostla nejen ve Středomoří, ale i na březích Atlantiku? Že je součástí asijské kuchyně? Ne? Tak je nejvyšší čas, s tím něco udělat. Patři dnes totiž mezi významné „ superpotraviny“ čili „ superfoods“. A to jsou v moderní gastronomii potraviny, které obsahují výjimečné množství důležitých živin, které jsou dodávány našemu tělu přirozenou cestou, tedy bez potřeby různých umělých doplňků stravy. A řepa je ke všemu ještě levná a hodí se do salátů, k odšťavnění, jako příloha. Prostě super super potravina.

Ingredience na 2 - 4 porce

asi 500g řepy

hlavička česneku rozdělená na stroužky

oregano nebo majoránka, čerstvé nebo sušené

sůl, pepř

3 lžíce olivového oleje

3 lžíce balsamikového octa

Pečená červená řepa s bylinkami a fetou

Příprava

Troubu rozpálíme na 200oC a připravíme si dvojitý alobal. Řepy oloupeme, překrojíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti plodu a rozprostřeme na alobal. Osolíme a bohatě opepříme, přidáme neoloupané stroužky česneku, posypeme oregánem nebo majoránkou. V olivovém oleji rozmícháme balsamiko a směs opatrně nalijeme na řepu. Zabalíme a utěsníme alobal. Pečeme v troubě 1 – 1,5 hodiny podle typu a velikosti řepy. Mladé malé řepy jsou samozřejmě upečené dřív. Je dobré asi po hodině do řepy píchnout špejlí a tak poznáme, zda je potřeba či ne péci dál. Balíček necháme zchladnout, potom ho rozbalíme a řepu nakrájíme na klínky. Fetu rozdrobíme nebo nakrájíme na kostky. Až těsně před podáváním jí přidáme k řepě a posypeme čerstvými bylinkami. Mně se osvědčil koriandr, ale zkusit můžete jakékoliv, na které máte chuť.

Rada paní Singlíkové

podpis Vaše Singlíková

Loupejte řepu opatrně, nejlépe nad dřezem, protože hodně barví. Pro někoho může být komfortnější použít rukavice. Výhoda řepy v Singlíkově kuchyni je i ta, že když jí upečete vice, dáte do misky a zakryjete potravinářskou folií, tak vám v lednici vydrží i 5 – 6 dní a pokaždé z ní můžete připravit něco jiného. Její neutrální chuť se hned tak neomrzí a Singlík může neomezeně experimentovat.

Vychytávka

Fetu můžete nahradit starým dobrým balkánským sýrem, ale mně feta chutná víc a když je k dostání feta kozí, to je teprve vychytávka, která má říz. V řeckých specializovaných obchodech není vzácností.

Dobrou chuť

Comments (3) -

redirected here
redirected hereUnited States
8. 1. 2015 11:00:12 #

obviously like your web site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will definitely come again again.

Kathline Hosier
Kathline HosierUnited States
28. 1. 2015 9:10:37 #

Are grateful for this blog post, it's tough to find good information and facts on the internet

Hollis Niner
Hollis NinerUnited States
13. 3. 2015 14:04:45 #

packerstalk.com/.../

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články