Paštika z kuřecích jater s mandarinkami

15. října 2014 23:27 by paní SinglíkováArchiv receptů | recepty - předkrmy a čekačky

Paštika byla vždy vysokou školou kuchařského umění, okolo paštiky se chodí po špičkách a slovo „Pate´“ se vyslovuje šeptem. Příprava ale nemusí být tak složitá, jak by se mohlo zdát. Tuhle paštiku s mandarinkami jsem udělala poté, co jsem koupila výborná domácí kuřecí játra, která jsem nechtěla zamrazit, ale spotřebovat čerstvá. Každou středu se totiž koná na Praze 4 u obchodního centra Arkády Farmářský trh a tam je malý stánek s kuřátky. Prodává tam otec a dcera a na váhu vám prodají – pokud máte štěstí a ještě jsou - i domácí kuřecí drůbky. A to je ta pravá delikatesa. Pan otec mi jednou vyprávěl, jak se o kuřata stará, jaké mají krmení a výběh. Vyprávěl o svém chovu s velkou láskou a zakončil slovy, že „ by se chtěl mít jako jeho kuřata“. Podívala jsem se na ty nebohé ptáky zabalené v igelitových sáčcích, které skončily svůj šestitýdenní život na pankráckém pultě… Pan otec je ale hladil očima a dmul se pýchou. Ten den jsem si místo kuřete koupila půl kila skvělých kuřecích jater. A co s nimi? V sobotu jsem čekala návštěvu a tak s trochou fantazie byla tahle skvělá, vtipná paštika na světě.

Ingredience

  • 500 g kuřecích jater
  • 2 střední cibule, jemně nasekané
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g másla
  • 50 g sekaných mandlí
  • 1 - 2 mandarinky
  • brandy
  • sůl, pepř, tymián, olivový olej

Příprava

Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na větší kousky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a přidáme oříšek másla. Vsypeme cibuli a na plátky nakrájený česnek. Mícháme a až cibulka začne měknout, přihodíme játra. Krátce smažíme, něco přes minutu, přilijeme brandy a ještě chvilku pod pokličkou povaříme. Oloupeme a odblaníme mandarinku, nakrájíme na kousky a před koncem vaření prohřejeme s játry. Játra by měla být měkká a uvnitř růžová. Při delším vaření hrozí, že ztvrdnou. Takto připravenou směs přesypeme do mísy, osolíme, opepříme a přidáme kousky změklého másla, asi 150g. Rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme mandle. Paštiku přelijeme do misek, poklademe snítky tymiánu a přelijeme přepuštěným zbylým máslem. Pokud chcete mít paštiku co nejjemnější, v konzistenci foie gras, po rozmixování jí propasírujte přes jemné sítko a mandle vynechte nebo je jen posypte navrch hmoty, dříve než ji zalijete máslem. Paštiku chlad´te v lednici aspoň tři hodiny, nejlépe přes noc, aby se chutě řádně rozložily. Přetáhněte kuchyňskou folií a takto vám vydrží v lednici i více než týden.

Rada paní Singlíkové

Můžete použít i jiný alkohol místo brandy. S ostatními ingrediencemi se výborně snoubí portské. Protože je sladší můžete přidat více pepře a experimentovat i s jinými bylinkami než tymiánem, třeba s provensálskými nebo šalvějí.

Paštika z kuřecích jater s mandarinkami

Vychytávky

Pro zajímavou změnu použijte játra krůtí nebo kachní. Skvělá jsou i králičí, pokud je dostanete.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

informative post
informative postUnited States
8. 1. 2015 7:40:54 #

Thanks for helping out, fantastic info. "Riches cover a multitude of woes." by Menander.

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články