Narozeninová Charlotta

30. července 2014 16:03 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Americký herec a komik Bob Hope jednou řekl: “Poznáš, že začínáš stárnout, když svíčky stojí víc než dort.“ Dožil se 100 let, tak o tom asi něco věděl. Myslela jsem na to, když jsem se rozhodovala, jaký dezert připravím na své letošní narozeniny. A protože by ty svíčky opravdu už něco stály a bylo i málo času, udělala jsem nepečenou jednoduchou verzi francouzského dezertu s ruskými předky – Charlottu a místo svíček vyskládala borůvky.

Ingredience na 6 porcí = dortová forma o průměru 18 cm

  • 250ml = 1 kelímek šlehačky
  • 190 g = 1 kelímek zakysané smetany light ( používám zelenou z Kunína)
  • 500 g lesního ovoce – jahody, maliny, borůvky
  • 100g moučkového cukru
  • 5 plátků želatiny ( používám od Dr Oetkera)
  • 10 dlouhých cukrářských piškotů

Příprava

Lesní ovoce omyjeme, jahody nakrájíme na menší kousky, maliny na půlky. Přidáme část borůvek, vmícháme polovinou cukru a necháme stát. Ovoce v cukru pustí šťávu. Mezitím připravíme želatinu dle návodu, tzn. plátky ponoříme na pár minut do vody, v kastrůlku ohřejeme asi jenom 1 dcl vody a želatinu do horké – ne vařící vody – vymačkáme a rozpustíme ji. Necháme vychladnout a vlijeme do ovoce, mícháme. Ušleháme tuhou šlehačku s druhou půlkou cukru a vmícháme zakysanku. Směs opatrně promícháme s ovocem. V průběhu přípravy zvládneme i připravit formu s piškoty. Piškoty rozpůlíme, dno formy potáhneme pečícím papírem a půlky piškotů postavíme řezem dolů kolem dokola. Vlijeme připravený krém a charlottu postavíme do lednice ztuhnout nejlépe přes noc. Pinzetou vyskládáme borůvky, můžeme přidat lístky máty. Podáváme vychlazenou.

Narozeninová Charlotta

Rada paní Singlíkové

Pokud si nejste jisti s používáním želatiny – tak jako dříve já – nabízím mnou odzkoušenou pomůcku – 1 dcl =1 plátek želatiny. Šlehačka, zakysaná smetana a šťáva z ovoce je asi 5 dcl, takže 5 plátků je akorát. Toto platí i v jiných receptech. Fakt to funguje !

Vychytávka

Nedávno jsem zapomněla přidat druhou půlku cukru do šlehačky a vyšlehala jí jen tak. Bylo to jiné, samozřejmě ne tak sladké, tak jsem pro ozvláštnění rozmixovala hrst čerstvé bazalky s vanilkovým cukrem a charlottu vzniklými krystalky posypala. Jeden můj host se vyjádřil, že takhle to má teprve ten správný šmrnc. Takže žádná katastrofa, naopak!

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články