Moje majonézy bez vajec

22. května 2017 14:38 by paní SinglíkováArchiv receptů | Metabolic balance

Mám ráda majonézy a majolky a tatarku a různé majonézové dipy a dresinky. Majonéza je vlastně hustá bílá omáčka, která vzniká emulgací oleje a žloutku. Průmyslově vyráběné majonézy mívají vysoký obsah ne vždy nejkvalitnějších olejů, minimum žloutků, bývají nastaveny vodou, zahuštěny umělými zahušťovadly a obarveny. No prostě trochu fuj a do zdravé potraviny na míle daleko. Co s tím ? Vzdát se takové pochoutky a zapomenout na mňamózní saláty a dipy anebo popustit uzdu fantazie a vyzkoušet něco nového ? Samozřejmě jsem si vybrala to druhé a nastudovala několik již vyzkoušených postupů, které jsem obohatila a přizpůsobila svým chutím. Tady je první výsledek mého snažení v podobě dvou majonéz bez použití vajec a jednoho kečupu. Upozorňuji, že kečup nekupuji ani nepoužívám, ale ten z papájí je prostě neodolatelný.

1. Avokádová majonéza

Ingredience:

  • 1 střední zralé avokádo
  • šťáva z ½ citrónu
  • olivový olej asi 1/4 hrnku
  • sůl, pepř
  • hrst bylinek viz Rada paní Singlíkové

Příprava:

Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Tu rozmixujeme s citronovou šťávou, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Postupně přiléváme olej, vše je hotovo za necelou minutu.

Rada paní Singlíkové

Pokud podáváme majonézu k rybě , zvolíme jako bylinku koriandr, pokud k červenému masu tak třeba hladkolistou petržel, k italské kuchyni bazalku a k asijské čerstvý zázvor.

Vychytávka

Pokud jste v MB ve druhé fázi nebo prostě ve stravě omezujete tuky, je možno i olej vynechat, přidat víc citrónu a ½ lžičky medu. Majonéza bude mít trochu jinou konzistenci, nebude tak vymazlená jako s olejem, ale chutnat bude také.

2. Kečup z papáji

Ingredience

  • 100g papáji nakrájené na kostky
  • 1 střední rajče
  • ½ menšího jablka
  • 2 lžíce jablečného octa
  • Sůl
  • Chilli papričky - fakultativně

Příprava:

Oloupeme a nakrájíme papáju, rozčtvrtíme rajče, rozpůlíme jablko a nakrájíme ho na kousky. Vše spolu s jablečným octem a solí rozmixujeme. Trvá to opravdu několik sekund.

Rada paní Singlíkové:

V lednici kečup vydrž í i 10 dní a jak se chutě rozleží, je stále lepší a lepší.

Moje majonézy bez vajec

Vychytávka:

Chcete-li pikantnější kečup přidejte kousek chilli papričky.

3. Majonéza z tofu základní

  • Ingredience:
  • 100g bílého tofu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř

Příprava:

Tofu nakrájíme na kostičky a s ostatními ingrediencemi pořádně rozmixujeme, trvá to o něco déle než předchozí receptíky, ale ne moc. Můj Blendtec to zvládá do 2 minut a majonéza je přímo sametová. Pokud se zdá být hustá, přilejeme trochu vody a ještě pár sekund mixujeme.

Vychytávka paní Singlíkové:

Se základní majonézou se dá kouzlit, podle potřeby přidat různé čerstvé bylinky, ale naprostá bomba je tatarka – stačí nakrájet najemno sterilovanou okurku a místo vody přidat pár lžiček láku. Famózní záležitost!

Vychytávka:

V lednici vydrží tak dlouho, jaké bylo datum spotřeby koupeného tofu.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (4) -

google ranking
google rankingUnited States
14. 7. 2017 22:44:58 #

Thanks for the ideas you have discussed here. Yet another thing I would like to mention is that personal computer memory specifications generally increase along with other developments in the technologies. For instance, when new generations of processors are made in the market, there is certainly usually an equivalent increase in the size calls for of all computer memory and hard drive space. This is because software program operated by way of these cpus will inevitably increase in power to take advantage of the new technological innovation.

click for more
click for moreUnited States
2. 8. 2017 12:30:03 #

awesome thanks for the time it must have took you to post such a wonderful article

click here for more info
click here for more infoUnited States
2. 8. 2017 14:58:42 #

awesome thanks for the time it must have took you to post such a wonderful article

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články