Moje majonézy bez vajec

22. května 2017 14:38 by paní SinglíkováArchiv receptů | Metabolic balance

Mám ráda majonézy a majolky a tatarku a různé majonézové dipy a dresinky. Majonéza je vlastně hustá bílá omáčka, která vzniká emulgací oleje a žloutku. Průmyslově vyráběné majonézy mívají vysoký obsah ne vždy nejkvalitnějších olejů, minimum žloutků, bývají nastaveny vodou, zahuštěny umělými zahušťovadly a obarveny. No prostě trochu fuj a do zdravé potraviny na míle daleko. Co s tím ? Vzdát se takové pochoutky a zapomenout na mňamózní saláty a dipy anebo popustit uzdu fantazie a vyzkoušet něco nového ? Samozřejmě jsem si vybrala to druhé a nastudovala několik již vyzkoušených postupů, které jsem obohatila a přizpůsobila svým chutím. Tady je první výsledek mého snažení v podobě dvou majonéz bez použití vajec a jednoho kečupu. Upozorňuji, že kečup nekupuji ani nepoužívám, ale ten z papájí je prostě neodolatelný.

1. Avokádová majonéza

Ingredience:

  • 1 střední zralé avokádo
  • šťáva z ½ citrónu
  • olivový olej asi 1/4 hrnku
  • sůl, pepř
  • hrst bylinek viz Rada paní Singlíkové

Příprava:

Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Tu rozmixujeme s citronovou šťávou, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Postupně přiléváme olej, vše je hotovo za necelou minutu.

Rada paní Singlíkové

Pokud podáváme majonézu k rybě , zvolíme jako bylinku koriandr, pokud k červenému masu tak třeba hladkolistou petržel, k italské kuchyni bazalku a k asijské čerstvý zázvor.

Vychytávka

Pokud jste v MB ve druhé fázi nebo prostě ve stravě omezujete tuky, je možno i olej vynechat, přidat víc citrónu a ½ lžičky medu. Majonéza bude mít trochu jinou konzistenci, nebude tak vymazlená jako s olejem, ale chutnat bude také.

2. Kečup z papáji

Ingredience

  • 100g papáji nakrájené na kostky
  • 1 střední rajče
  • ½ menšího jablka
  • 2 lžíce jablečného octa
  • Sůl
  • Chilli papričky - fakultativně

Příprava:

Oloupeme a nakrájíme papáju, rozčtvrtíme rajče, rozpůlíme jablko a nakrájíme ho na kousky. Vše spolu s jablečným octem a solí rozmixujeme. Trvá to opravdu několik sekund.

Rada paní Singlíkové:

V lednici kečup vydrž í i 10 dní a jak se chutě rozleží, je stále lepší a lepší.

Moje majonézy bez vajec

Vychytávka:

Chcete-li pikantnější kečup přidejte kousek chilli papričky.

3. Majonéza z tofu základní

  • Ingredience:
  • 100g bílého tofu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř

Příprava:

Tofu nakrájíme na kostičky a s ostatními ingrediencemi pořádně rozmixujeme, trvá to o něco déle než předchozí receptíky, ale ne moc. Můj Blendtec to zvládá do 2 minut a majonéza je přímo sametová. Pokud se zdá být hustá, přilejeme trochu vody a ještě pár sekund mixujeme.

Vychytávka paní Singlíkové:

Se základní majonézou se dá kouzlit, podle potřeby přidat různé čerstvé bylinky, ale naprostá bomba je tatarka – stačí nakrájet najemno sterilovanou okurku a místo vody přidat pár lžiček láku. Famózní záležitost!

Vychytávka:

V lednici vydrží tak dlouho, jaké bylo datum spotřeby koupeného tofu.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Add comment

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
Loading

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články