Minestrone

5. října 2015 21:48 by paní SinglíkováArchiv receptů | polévky

Italové nejsou žádní „ polívkáři“. Jejich primo piatto je většinou pasta čili těstoviny. Jediná známá polévka je hustá zeleninová minestrone. Už název napovídá, že jde o něco „ velkého“. Minestra totiž znamená italsky polévka a když přidáte koncovku „ one“, zvětšíte původní význam. Minestrone je tedy něco jako „ velká polévka“. Existuje mnoho receptů v nekonečných obměnách, může být vegetariánská, ale i s přidáním masa, zahuštěná rýží nebo těstovinami, posypaná parmazánem. Prostě co dům dal. V chudých rodinách se podávala i jako hlavní jídlo. Já jsem k minestrone neměla nikdy vztah, vždycky jsem na jídelním lístku našla něco zajímavějšího a nebyla hostem ani v mé kuchyni. Až do doby než jsem nedávno navštívila kurz „Základy italské kuchyně“ ve studiu OLA KALA. Recept, který jsme vařili, za laskavého a trpělivého dohledu majitele pana Michala Nikodéma, mne prostě dostal. Od té doby ho vařím prakticky každý týden. Není nic příjemnějšího, než když přijdete večer domů a jenom ohřejete porci minestrone. Hlad je zažehnán, nenutíte se sníst hromadu nesmyslů a ještě je to dobré, zdravé, no prostě pro Singlíky to pravé. Tak Michale díky ! A těším se na příště.

Ingredience na 3 – 4 porce

  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel ( asi 250 – 300 g )
  • 1 střední cibule – žlutá
  • 2 – 3 stroužky česneku ( jak kdo rád )
  • 2 brambory
  • 1 červená paprika
  • 1 pórek
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • 1 konzerva cizrny ( cca 250g bez nálevu )
  • 2 hrstě čerstvého špenátu
  • strouhaný parmazán dle chuti
  • oříšek másla
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Příprava

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme pečlivě na menší kostky, cibuli a česnek oloupeme a nasekáme. V rendlíku zpěníme oříšek másla a přidáme olivový olej. Přisypeme kořenovou zeleninu a restujeme za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne a nepustí šťávu. Trvá to asi 7 – 8 minut. Toto je velmi důležitá fáze, základ úspěchu dobré minestrone. Dobře orestovaná zelenina se totiž krásně rozvoní. Teprve potom přidáme cibuli a česnek. Ještě chvíli mícháme a přilijeme trochu vody, asi 1 hrnek. Oloupeme brambory a nakrájíme na kostky, stejně tak papriku. Vsypeme do hrnce, přidáme vodu, osolíme a opepříme. Cizrnu slijeme a opláchneme, já jí z konzervy nalévám rovnou v dřezu do cedníku a propláchnu proudem vody. Dodáme ještě nasekané listy petržele. Vaříme asi 15 minut s pootevřenou pokličkou na mírnějším stupni. To je doba potřebná k změknutí brambor. Pórek nakrájíme napříč na plátky a přidáváme až úplně nakonec, stejně tak opláchnutý špenát. Ten já přidávám, až když už vypnu pod hrncem přívod tepla. Těsně před podáváním posypeme parmezánem nebo servírujeme parmezán zvlášť. Kdo chce, ještě si přisolí a připepří dle chuti.

Rada paní Singlíkové

Recept je na více porcí, protože vařit jen jednu, se opravdu nedá. Navíc by to byla škoda. Minestrone je výborná i po pár dnech v lednici, kdy se chutě uleží. Jen ten parmezán přidávejte až těsně před každou konzumací.

Minestrone

Vychytávka

Pan Nikodém přidává pancettu. Hned na začátku, kdo chce a nebojí se kalorií, je to skvělé.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články