Meruňkový koláč s jogurtem a drobenkou

26. července 2017 13:11 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Pamatuji si na senzační borůvkové koláče s drobenkou mojí babičky, které pekla v létě na naší chatě v kamnech na dřevo. Vůbec nevím, jak to dokázala bez horkovzdušné trouby a jiných dnešních vymožeností. Ale byly vždycky akorát vypečené s borůvkami z našeho lesa a já zbožňovala její drobenku. Uždibovala jsem jí tajně, když koláče chladly a moje dětské prstíky ji kradly z mísy, když jí babička hnětla. Bohužel jsem se nezeptala na recept… Obraz starý mnoho let se mi vybavil, když jsem u silnice za Prahou koupila domácí meruňky a dostala na drobenku nezvladatelnou chuť. A tohle je výsledek, který jsem zbaštila nadvakrát. Je to taková singlíkovská porce z malé formy.

Meruňkový koláč s jogurtem a drobenkou

Ingredience na koláč – forma 36 X 18

  • 60g hladké nebo polohrubé mouky
  • 40g mandlové mouky
  • 1 vejce
  • 1502g bílého jogurtu
  • 40g krystalového cukru podle chuti + na vysypání formy
  • ½ prášku do pečiva
  • Meruňky – mohou být i kompotované

Drobenka

  • 40g mouky
  • 20g cukru
  • 30g vychlazeného másla + na vymazání formy

Meruňkový koláč s jogurtem a drobenkou

Příprava

Smícháme obě mouky, cukr, prášek do pečiva, vejce a jogurt nejlépe v kuchyňském robotu. V mém KitchenAidu je to za pár minut. Formu vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Vlijeme těsto. Omyjeme meruňky, vypeckujeme a rozkrojíme podélně na osminky. Poklademe na těsto a posypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním mouky, cukru a studeného pokrájeného másla. Já jí hnětu rukama, aby se máslo dostalo opravdu tam, kam má. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 1820oC asi 35 minut. Záleží na výšce koláče a také vaší troubě. Než koláč vyklopíme z formy, necháme vychladnout.

Meruňkový koláč s jogurtem a drobenkou

Rada paní Singlíkové

Udělat dobrou drobenku je umění a nejsem na to odborník, proto jsem nechtěla zkoušet žádný experiment. Napadlo mne totiž udělat drobenku z mandlové mouky a třtinového cukru. Vyzkouším příště. U tohoto koláče jen poradím, udělat drobenku sušší, protože je v něm hodně ovoce. Může se vám zdát, že másla je málo, proto je potřeba hníst drobenku ručně, aby se máslo maximálně propojilo a také použít opravdu studené máslo.

Meruňkový koláč s jogurtem a drobenkou

Vychytávka

Je možno použít i jiné druhy ovoce, bezva jsou švestky a zajímavé mango.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články