Marinovaný losos neboli gravlax z Islandu

5. prosince 2013 14:08 by paní SinglíkováArchiv receptů | ryby a mořské plody

Parné dny loňského července jsem trávila se svým synem a fotografem na chladném Islandu. V turistickém průvodci jsme se mimo jiné dočetli, že „místní gastronomie patrně nebude zlatým hřebem naší dovolené“! A tak jsem pro jistotu s sebou vzala trochu zásob, například pár konzerviček tuňáka a lososa. Nevím, co mne to vůbec napadlo! Asi že jedeme k moři! Do země těch nejbáječnějších čerstvých ryb jsem vezla rybí konzervy! A protože průvodce se hluboce mýlil, ochutnali jsme pár skvostných jídel. Největším kulinářským zážitkem se pro mne stal marinovaný losos v nejrůznějších podobách. Nabízím rodinný recept z jedné farmy v oblasti Abaldalur.

Ingredience na gravlax

  • celý filet z čerstvého lososa, asi 1,8 kg
  • 310 gr hrubé mořské soli
  • 370 gr hnědého třtinového cukru
  • ½ polévkové lžíce mletého bílého pepře
  • 4 polévkové lžíce citronového pepře
  • 4 polévkové lžíce fenyklového prášku
  • 180 ml = ¾ hrnku sušeného kopru

Na remuládu

  • 180ml / ¾ hrnku plnotučné hořčice
  • 2,5 lžíce dijonské hořčice
  • 2,5 lžíce medu
  • 120ml / ½ hrnku majonézy light
  • 2,5 lžíce sušeného kopru
  • 180ml / ¾ hrnku hroznového oleje
  • 1 lžička koňaku

Kde koupíme ingredience

Nechci vás od tohoto báječného a zároveň jednoduchého receptu odradit tím, že to vzdáte hned po přečtení seznamu potřebných ingrediencí. Uznávám, že je nekoupíte na každém rohu, ale zas to není tak nemožné a námaha se vyplatí. Takže:

  • Čerstvý losos není už nic vzácného ,doporučuji: MAKRO, Seefood, Winefood, Botega Aromi, Fish point, farmářské trhy
  • Citronový pepř objednejte přes e-shop , doporučuji www.koreni.cz. V neděli jsem objednala, v úterý měla doma
  • Fenyklový prášek – doporučuji také www.koreni.cz nebo koupíte ve Zdravé výživě, MAKRU nebo v supermarketu semínka a semelete si je
  • Sušený kopr – k dostání běžně v supermarketu, Zdravé výživě nebo objednat na www.koreni.cz. Já ho kupuji v MAKRU ve velkém balení 170g od firmy Horeca.
  • Bílý pepř – běžně k dostání
  • Hroznový olej – kupuji španělský Grapeseed oil ve specializovaných obchodech řeckých nebo španělských, v MAKRU, Seefoodu, Winefoodu a některých supermarketech.

Příprava

Smícháme všechny ingredience kromě kopru, filet z lososa položíme do mělké ploché nádoby

kůží dolů a zasypeme směsí. Nahoru po celé ploše navrstvíme sušený kopr. Nádobu s lososem zabalíme do kuchyňské folie a necháme v lednici marinovat 72 hodin. Po prvních 12 hodinách slijeme tekutinu, která se při marinování uvolní a po druhých 12 hodin toto opakujeme. Po dalších 48 hodinách je hotovo, filet rozbalíme, očistíme, případně omyjeme pod tekoucí vodou. Krájíme na tenké plátky a servírujeme s remuládou a toasty. Remuládu připravíme smícháním všech ingrediencí, pokud necháme remuládu pár hodit stát v lednici, všechny přísady se krásně spojí a chuť se rozvine.

Marinovaný losos neboli gravlax z Islandu

Rada paní Singlíkové

Tato remuláda je velmi vydatná a těžká, proto doporučuji podávat i lehčí Celerovou remuládu.

Brzy se můžete těšit na recept „ Toasty s celerovou remuládou a marinovaným lososem“a tahle remuláda je přesně ta, která váš gravlax odlehčí.

Vychytávka

Marinovaný losos je osvědčeným překvapením na plánované oslavy a party. Chutná i těm, kteří nejedí ryby. V lednici vydrží prý i několik týdnů, to ale nemohu tvrdit s určitostí, nikdy nepřežil víc než jeden večírek.

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články