Líný losos s fenyklovým salátem

6. května 2013 11:11 by paní SinglíkováArchiv receptů | ryby a mořské plody

Tento recept jsem „uzmula“ během dovolené v Abu Dhabi v Monte Carlo beach clubu. Tam se jmenoval „Salmon confit “, ale já jsem ho přizpůsobila našim poměrům a vyloženě „odzkoušela“ a tím si ho přivlastnila. Ale nápad a základní kombinace ingrediencí patří samozřejmě šejkům!

Ingredience na 2 porce

2 x filet z lososa bez kůže 120 – 150 gr

1 větší fenykl

2 mandarinky

hrst čerstvé máty

hrubá mořská sůl

Na zálivku:

  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 – 2 lžíce třtinového hnědého cukru
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

Příprava

Troubu rozehřejeme na 90 stupňů, lososa vložíme do pekáčku a mírně osolíme hrubou mořskou solí. Pečeme 30 – 35 minut podle velikosti filetu. Zatím co si losos líně plave v troubě, připravíme salát. Fenykl nakrájíme na jemné plátky až jullienne. Připravíme zálivku tak, že smícháme všechny ingredience a mícháme až se cukr rozpustí. Podle potřeby můžeme přidat pár lžic vody, to ale záleží na vaší chuti. Zálivkou zalijeme fenykl a promícháme , jde to ale i jinak - viz rada paní Singlíkové. Necháme stát. Oloupeme pomeranč, zbavíme slupky i jednotlivé měsíčky, nasekáme mátu. Když je losos hotov, rozdělíme jednotlivé porce na talíře, až teď přidáme do salátu pomeranč a mátu a salát naaranžujeme podle vlastního uvážení k rybě. Tím, že se losos pekl pomalu při nízké teplotě se nevysušil, uvnitř může zůstat i trochu syrový, což vůbec nevadí, naopak je konzistence masa velmi jemná, křehká a šťavnatá.

Líný losos s fenyklovým salátem

Rada paní Singlíkové

Nebojte se fenyklu! Zapomeňte na fenyklový čaj! Čerstvý fenykl je delikatesa, která vám určitě bude moc chutnat. Doporučuji připravit fenykl se zálivkou den předem, fenykl přes noc krásně nakřehne, ale ostatní ingredience přidávejte až před podáváním, tím zachováte jejich původní chuť i aroma.

Vychytávka

Nebaví mne loupat měsíčky pomeranče, vyřešila jsem to tak, že pomeranč oloupu co nejjemněji a pak ho nakrájím na tenká kolečka. Výsledek je stejný a práce méně.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články