Lilek – tajemná tvář

12. října 2012 10:40 by paní SinglíkováCappuccino s paní Singlíkovou

Souhlasíte se mnou, že lilek vidíme často v obchodech, ale málokdy ho koupíme? Je sice dnes běžně k dostání, ale jaksi si na něho netroufáme. Jeho krásný tvar a sametová temně fialová slupka nám připadá tajuplná. A přitom je to úžasný druh zeleniny!

Víte, že je příbuzný s rajčetem, bramborem a paprikou A že se nejvíce pěstuje v Číně a Indii, odkud pochází? A že do Evropy se dostal asi v 15. století a pěstoval se nejdříve jako okrasná rostlina?

Neobejde se bez něho například balkánská, řecká a arabská kuchyně, ale v té naší je stále Popelkou či spíše Popelákem. A přitom je nejen zdrojem živin, sodíku a vitamínu B9 a prospívá zažívání, ale skýtá mnoho možností chutného použití.

Lilek neboli baklažán kupujeme čerstvý, vybíráme menší a střední plody, ty mají méně zrníček, uchováváme v lednici, kvalitní čerstvý lilek vydrží až 14 dní.

Před použitím ho necháme tzv. "vyplakat" nebo "vypotit", aby nebyl hořký, ale u menších čerstvých plodů to není potřeba. Čerstvý lilek působí nepřístupně a kdybychom ho ochutnali syrový, tak je jeho chuť o ničem. Teprve správnou tepelnou úpravou získává na výjimečnosti.

A abych povzbudila k jeho konzumaci kuřáky – víte, že obsahuje nikotin? Málo, ale přeci. Museli byste sice sníst 9 kg lilku, abyste tím nahradili jednu cigaretu, ale je to hezká představa, že? Místo, abyste si zapálili, zbaštíte lilkový tatarák nebo si ho místo cigarety ugrilujete…

Jako příklad toho, že není třeba se lilku bát a že jeho příprava nemusí být složitá ani když vaříte jen sami pro sebe, zkuste následující recepty. Určitě vás nezklamou. Dejte lilku šanci, neobvyklým chuťovým zážitkem se vám odmění.

Tatarák z lilku

Tatarák z lilku

Ingredience na 1 – 2 porce

  • 1 lilek
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Cherry rajčátka
  • Sůl, pepř, čerstvá bazalka, olivový olej, balsamiko

Lilek omyjeme, rozpůlíme, neloupeme. Na plech dáme pečící papír a na něj půlky lilku, které předtím na straně řezu osolíme, opepříme, lehce pokapeme olivovým olejem. Rozehřejeme troubu na 190 o C a vložíme plech s lilkem, pečeme asi 25 minut, píchneme do něho vidličkou, pokud je dostatečně měkký, vyndáme z trouby. Pokud ne, necháme ještě pár minut péci a postup opakujeme. Doba pečení závisí na velikosti plodu. Upečený měkký lilek necháme lehce vychladnout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Vnitřek plodu vydlabeme lžící a nasekáme na jemno. Osolíme, opepříme, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, zamícháme, ochutnáme, dosolíme a dopepříme dle chuti. Nasekáme nebo natrháme čerstvou bazalku a vmícháme do směsi. Doprostřed dezertního talířku položíme tvarovací kolečko, čtvereček nebo trojúhelníček a naplníme směsí. Okolo rozložíme cherry rajčátka rozkrojené na půlky, natrháme zbylé lístky bazalky a velmi lehce pokapeme balsamikem. Pokud máme čas necháme chvíli stát v lednici nebo déle, klidně přes noc, sundáme tvořítko a podáváme s toasty.

Tatarák z lilku

Rada paní Singlíkové:

Tatarák z lilku je velmi efektní předkrm a pokud ho budete podávat svým hostům, nechte je chvíli hádat, z čeho, že ta pochoutka vlastně je. A pobavte se odpověďmi tipu "no, je v tom určitě maso!" anebo "co je to asi za houby?" A kdo uhodne, měl by dostat přidáno – pokud ještě něco zbylo!!

Vychytávka:

Nebojte se upéci lilky dva nebo tři najednou nejen pro návštěvu, ale i pro svou potřebu. Tatarák vydrží bez problémů pár dní v lednici, můžete si ho mazat přímo na toasty a s lehkým salátem budete mít další chutnou svěží večeři.

podpis Vaše Singlíková
Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články