Květákové placičky s parmezánem

25. května 2016 23:41 by paní SinglíkováArchiv receptů | malá jídla

Květák je takový náš průvodce dětstvím. Asi všem úplně nechutnal ve školních jídelnách, ale moje babička, tak říkajíc „ kuchařka od boha“ ho uměla nejlíp. Její květákový mozeček nebo květáková polévka byly prostě famózní. A co teprve obalovaný květák s bramborovou kaší a domácí tatarkou. Mana nebeská! Dodnes nechápu, jak je možné, že jednotlivé růžičky měla osmažené tak stejnoměrně ve všech záhybech, trojobal neodpadával a květák byl tak akorát na skus, ať byly jednotlivé růžičky malé nebo velké. Bohužel se tohle tajemství přípravy už nedozvím, prostě jsem se nezeptala, i když jsem se jí tak často pletla v kuchyni a dívala se pod ruce. Jak ráda bych vrátila čas !

Ingredience na 2 porce placiček

  • asi 300g květáku
  • 1 vejce
  • 40g parmezánu
  • rýžová mouka
  • čerstvá nebo sušená petržel dle chuti
  • sůl, pepř
  • rýžový olej na smažení

Česnekový dip

  • 80g bílého kvalitního jogurtu
  • 40g majonézy
  • 2 stroužky česneku nebo podle chuti
  • ½ lžičky kurkumy
  • sůl, pepř

Příprava

Syrový květák rozebereme na růžičky, předtím pokud je třeba odkrojíme košťál. Květák semeleme. Můžeme použít výkonný mixér nebo robot s funkcí na mletí nebo strouhání zeleniny. Můžeme ho i nahrubo nastrouhat ručně, není to moc zábavné, ale dá se to přežít. Připravený květák v míse smícháme s celým vejcem, nastrouhaným parmezánem, nasekanou nebo sušenou petrželí, solí, pepřem a asi 1 lžící rýžové mouky. Mouka slouží k zahuštění, aby se placičky při smažení nerozpadávaly. Použit můžeme samozřejmě i jinou vhodnou mouku. Rýžová je ale bezlepková a velmi dobře si rozumí s rýžovým olejem a ostatními ingrediencemi. A je taková v tomto receptu vtipná, prostě cool.. Vypracujeme ručně hmotu, pořádně prohněteme. Utváříme rukama namočenýma ve studené vodě napřed kuličky a z nich tvarujeme placičky a lehce obalujeme ve zbytku rýžové mouky. Smažíme v rozpáleném rýžovém oleji. Je možno použít i jiný olej, třeba olivový nebo řepkový či slunečnicový. Ale rýžový se nepřepaluje. Smažíme asi 2 – 3 minuty na každé straně. Když jsou placičky hotové, vyndáme a necháme odsát tuk na kuchyňském papíru. Podáváme s česnekovým dipem. Ten připravíme tak, že smícháme prolisovaný česnek s ostatními ingrediencemi. Pokud nezbaštíme vše, můžeme podávat i za studena. Takže nakonec nic nebrání tomu zpracovat celý květák, to je asi 2 až 3 násobná dávka podle velikosti květáku.

Květákové placičky s parmezánem

Rada paní Singlíkové

Pokud nechcete placičky smažit, ale mít je ještě odlehčenější, pečte je v troubě. Na plech položte pečící papír a trochou oleje utvořte kruhy o velikosti placiček. Položte na papír placičky. Rozpalte troubu na 180oC a pečte asi 3 – 4 minuty z jedné, otočte a 3 - 4 minuty z druhé strany. Každá trouba peče jinak, ale vy už s tou svojí máte určitě zkušenosti.

Vychytávka

Květák logicky koupíte jen celý. Ale ničeho se nebojte, milí Singlíci ! Pokud neuděláte placičky z celého množství a nezbaštíte jako oběd nebo večeři druhý den, můžete si ze zbytku květáku udělat třeba polívku. Zajímavý recept mám v hlavě a brzo na něj dojde.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (9) -

Carter Mauk
Carter MaukUnited States
7. 8. 2016 9:35:17 #

Thanks!

Walter Rasch
Walter RaschUnited States
8. 8. 2016 13:03:41 #

If you like Eastern food you should have a look at this internet site which has easy dishes where you can make your personal Asian food. These Asian food recipes remain in a video clip layout to make sure that they are simple to discover and prepare your own tasty Asian dishes. There are numerous food preparation videos on this website so you can locate a recipes for basically any type of type of Eastern food you want.

Toi Revoir
Toi RevoirUnited States
10. 8. 2016 5:11:08 #

If you like Eastern food you ought to look into this web site which has simple dishes where you could make your own Oriental food. These Oriental food recipes are in a video clip style to make sure that they are simple to discover as well as prepare your own tasty Asian meals. There are numerous food preparation videos on this internet site so you can locate a dishes for practically any type of kind of Eastern food you want.

Akilah Banner
Akilah BannerUnited States
11. 8. 2016 4:43:57 #

Pretty! This was an extremely wonderful post. Thanks for providing this info.|

Sid Capelli
Sid CapelliUnited States
11. 8. 2016 13:50:59 #

I appreciate your wordpress design, wherever did you obtain it from?

istanbul web tasarım
istanbul web tasarımUnited States
12. 8. 2016 1:42:42 #

Aradığım her konuda sitenizi buluyorum teşekkür ederim

Halina Cutten
Halina CuttenUnited States
12. 8. 2016 5:27:17 #

melonjak karena pemakaian pil KB. Krisis ini, diyakini dr. lalapu, menimbulkan suatu permasalahan dalam kehidupan hubungan wanita dengan pasangannya.

Cheryl Evans
Cheryl EvansUnited States
12. 8. 2016 12:59:07 #

Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

Lindsey Harju
Lindsey HarjuUnited States
22. 8. 2016 6:43:49 #

Jordanian Airlines

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy