Kuskus s hráškem , mrkví a citronem

20. srpna 2015 22:45 by paní SinglíkováArchiv receptů | malá jídla

Kuskus je můj miláček. Nic jednoduššího a přitom kvalitního a výživného snad ani neexistuje. Pamatuji si, když jsem ho před lety dělala vůbec poprvé. Měla jsem na návštěvě dva pány, to samo o sobě byla věc nevídaná! Já a dva chlapi…. a kuskus. I pro ně to byla kuskusová premiéra a moc jim chutnalo. Pak jsme začali o kuskusu debatovat a pan Milan – větší šťoura – chtěl vědět, co to vlastně je, jak to roste a jak se to vyrábí a tak všechno dokola. Jako by mu nestačilo, že skvěle chutná! Nevěděla jsem samozřejmě nic, ale tvářila se, jako že je to přece jasné, tedy nějaká obilovina, tedy myšleno, že ty zrníčka rostou někde na poli v Africe. Pan Láďa se mnou souhlasil, protože také nic nevěděl a stačilo mu, že si pochutnal. Druhý den mi šťoura Milan poslal mail se zprávou, že kuskus je těstovina, která se vyrábí nejlépe z tvrdozrnné pšenice. Tak už to tedy vím a zařadila jsem kuskus do svého jídelníčku v nekonečných obměnách.

Ingredience na 2 porce

  • 120g kuskusu, já kupuji celozrnný
  • 1 mrkev
  • hrnek mraženého hrášku
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 250ml zeleninového vývaru (může být z kostky)

Příprava

Kuskus nasypeme do misky. Vývar přivedeme k varu a pár minut v něm povaříme mražený hrášek. Pokud zrovna nemáte po ruce hotový vývar, s klidem použijte instantní.. Já kupuji gelové kapsle Knorr. Vařícím vývarem přelijeme kuskus, přikryjeme poklicí a necháme asi 5 minut stát. Pokud je třeba, doléváme vývar. Mezitím na hrubém struhadle nastrouháme mrkev. Spolu se lžící oleje a šťávou z citronu vmícháme do horkého kuskusu. Ještě pár minut necháme stát. Pokud je třeba, můžeme přisolit, ale já to nedělám. Vývar a citron se mi zdají jako dostačující „ kořenidlo“.

Rada paní Singlíkové

Vývaru si připravte trochu více, nikdy nevíte, kolik přesně ho váš kuskus spotřebuje. Pokud ale náhodou bude trochu chybět, dolijte horkou vodou. Doporučuji přilévat vývar postupně, větší dávku na začátku a teprve až se vsákne, dolijte další. Kuskus by měl být měkčí, ale zároveň zůstat sypký.

Kuskus s hráškem , mrkví a citronem

Vychytávka

Miluji kuskus a baštím ho jen tak jako hlavní jídlo. Hodí se samozřejmě i jako vtipná příloha. Tenhle hráškový například k filetu z bílé mořské ryby nebo ke krůtímu či kuřecímu steaku je dokonalý.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

Wallace Mercure
Wallace MercureUnited States
10. 9. 2015 19:11:00 #

يسر شركة بيبي سوق الإعلان عن توفير خدمة الطلبات من خلال برنامج BBM PIN:56A7C781  للتفاصيل تواصل معنا على الهاتف او الواتس اب : 00971509693033 Instagram : @babbysouq Twitter : @babbysouq

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články