Kuřecí piccata se salátem

7. srpna 2017 17:00 by paní SinglíkováArchiv receptů | drůbež

A zase ta Itálie! Když uvidíte na jídelním lístku „ Piccata milanese“, budete se nejspíš nacházet někde v Lombardii a očekávat můžete pravděpodobně telecí. Piccata prý je předchůdcem vídeňského řízku, není ale obalená v trojobalu jenom v mouce. Piccata může být i rybí, a to nejčastěji z mečouna a ani vegetariáni o ni nemusí přijít. Mohou ji udělat ze seitanu. To je ale jiná píseň a není to můj šálek. Vegetarián rozhodně nejsem. Omáčka na piccatu má základ v másle, citronu a kapary. Maso se může posypat i parmezánem, jako příloha bývají v Itálii těstoviny nebo polenta. To všechno se mi zdá už příliš komplikované. Moje piccata je lehká, jednoduchá, chuťově ucelená, prostě kuřecí se salátem. Když potřebuji udělat něco rychlého, ne moc drahého a zároveň super efektního pro návštěvu, piccata je to pravé. Samozřejmě i bez návštěvy – dvě porce pro Singlíka , jedna k večeři, druhá do krabičky, a je to.

Ingredience na 2 porce

  • 2 plátky kuřecích prsíček
  • ½ ciitronu nakrájeného na plátky
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce másla
  • 2-3 lžíce kapary podle chuti – viz Rada paní Singlíkové
  • 3 lžíce hladké mouky – viz Vychytávka
  • sůl, pepř
  • hrst hladkolisté petržele – fakultativně
  • listový salát dle chuti – ledový, římský, dubáček atd.

Příprava

Napřed si připravíme maso. Omyjeme plátky, pokud jsou silnější, nařízneme uprostřed na „ křidýlka“ a trochu – ne silou – naklepeme. Osolíme a obalíme v mouce. Na pánvi rozpálíme lžíci másla a z obou stran opečeme, z každé asi 2-3 minuty, podle tloušťky masa. Plátky odložíme na kuchyňský papír, který zachytí tuk a přikryjeme, abychom je udržely v teple. Na té samé pánvi opečeme plátky citronu, stačí minutka z každé strany nebo až začnou hnědnout. Přidáme kapary a máslo. Mícháme až se máslo rozpustí, potom vlijeme šťávu z citronu, lehce opepříme, případně přisolíme, ale opatrně, solí je třeba šetřit. Kdo chce, může přidat lžíci či dvě nálevu z kapary. Na mírném žáru a za stálého míchání omáčku asi minutu povaříme, až mírně zhoustne. Kuřecí plátky přelijeme omáčkou, případně posypeme nasekanou petrželí a ihned servírujeme. Jako přílohu podáváme salát, a to samotný nebo s jednoduchou zálivkou, abychom nepřebili jedinečnou chuť piccaty.

Rada paní Singlíkové

Na piccatu používám malé kapary, tedy ty, co jsou běžně k dostání v nálevu, malé, kulaté. Ty větší se semínky používám třeba do těstovin nebo na ryby. Ty malé, a také o dost levnější, mívají výraznější chuť, která jde lépe dohromady s ostatními ingrediencemi.

Kuřecí piccata se salátem

Vychytávka

Plátky je třeba obalit v mouce až těsně před smažením, jinak by se mouka do masa vsákla a neutvořila by se ta správná jemná krusta. Já nejraději používám mouku žitnou.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

 


Co ještě by vám mohlo chutnat

Kuřecí prsa s ricotou, bazalkou a rajčátky

Kuřecí prsa s ricotou, bazalkou a rajčátky

Add comment

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
Loading

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články