Kulajda s křepelčími vejci podle Singlíkové

22. listopadu 2013 11:39 by paní SinglíkováArchiv receptů | polévky

Název „Kulajda“ je takový krásně český, ale zároveň dost tajuplný. A tím také zůstane…. Může být odvozen od jména vyhlášené jihočeské kuchařky 19. století, původem Němky, paní Adelajde Kuhové? Co myslíte? Nebo má prapůvod v německém „quirlen“, což znamená kvedlat, zakvedlat, ale v nářečí se vyvinulo do zakulit, zakudlit… Nelíbí se? A co spojení dvou německých slov „ küche“ a „ laden“, něco jako jídlo „na sklad“, do zásoby, k nacpání… Byl by to důkaz toho, jak se z nevzhledné němčiny vyvine milé „kulaté“ české slovo… A tak jak není jednoznačný původ názvu „ Kulajda“, neexistuje ani jednotný univerzální recept na tuto skvělou polévku. Já jsem jí dala trochu luxusnější nádech použitím křepelčího vejce, ale fantazii se meze nekladou a každá rodina má svou tradici, svojí kulajdu. Tak se do ní dejme, je na ní ten správný podzimní čas.

  • Ingredience na 2 porce
  • ½ litru kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžíce mouky
  • hrst čerstvých lesních hub (lišky, hřiby, klouzci…) nebo sušené houby
  • 2 střední brambory
  • 1 dcl smetany
  • 2 křepelčí vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu
  • 2 lžíce octa
  • čerstvý kopr
  • sůl, pepř
  • olivový olej a oříšek másla

Příprava

Na oleji a másle zpěníme za stálého míchání najemno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přisypeme mouku, mícháme a jakmile se začne tvořit jíška, zalijeme trochou kuřecího vývaru. Stále mícháme, až je jíška řádně rozmíchaná, přilijeme další vývar a přidáme očištěné a nakrájené čerstvé houby. Sušené houby před použitím namočíme do vody nejlépe na několik hodin nebo i přes noc. Potom vodu vymačkáme a pracujeme s nimi jako s houbami čerstvými. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky, přidáme k polévce, stejně tak citronovou kůru, šťávu a ocet. Vaříme při mírnějším varu pod pokličkou asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Asi v polovině varu přidáme nasekaný čerstvý kopr, případně lehce opepříme a osolíme. V případě potřeby postupně dolijeme vývar. Asi tři minuty před koncem varu zalijeme polévku smetanou a necháme ji probublat varem. Na dno talířů rozklepneme křepelčí vejce, zalijeme vařící polévkou a posypeme čerstvým koprem. S bagetou je to vydatná večeře pro sychravé podzimní večery.

Kulajda s křepelčími vejci podle Singlíkové

Rada paní Singlíkové

Pokud se nám zdá polévka málo hustá, můžeme do smetany rozkvedlat lžičku mouky a teprve potom jí přidat do polévky.

Vychytávka

Udělejte i více porcí, kulajdu uchováte bez problémů pár dní v lednici a chutě se náležitě rozvinou. Začíná nám být zima a tak se Singlík může zahřát skvělou polévkou hned, jak přijde domů.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

Irena Valtová
Irena ValtováCzech Republic
22. 11. 2013 14:35:53 #

Kulajda tedy nepatří mezi moje srdeční záležitosti, ale ty jí určitě umíš bezesporu nejlepší Smile !!!!

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články