Krevetové sauté s mangem

10. března 2014 22:37 by petitArchiv receptů | ryby a mořské plody

Čas od času vařím se svým kamarádem Honzou. Oba nás to baví a předháníme se v kulinářských dovednostech. Většinou se sejdeme v neděli u mne a vaříme jen tak pro zábavu, nikam nespěcháme, něco popijeme, probereme slasti a strasti života a užijeme si nějakou tu mňamku. Honza má samozřejmě nejradši kus masa a do všeho by přidal slaninku, snad i do dezertu. S tou u mne ale moc nepochodí. Naposledy jsem ho zlákala na krevety a docela se oblizoval. K tomu láhev rosé z Provence, no prostě prima nedělní pohoda a sladké lenošení. A tohle je výsledek - jednoduché, efektní, lehké ! Mohu jenom doporučit.

Ingredience na 2 porce

  • 200 g vyloupaných čerstvých krevet střední velikosti
  • ½ zralého manga
  • 1 menší salátová okurka
  • 70g čerstvých žampionů
  • 70g mrkve
  • kousek zázvoru dle chuti
  • sůl, pepř, cukr
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • rostlinný olej na smažení
  • 2 lžíce sezamového oleje

Příprava

Vyloupeme krevety a zbavíme je střívka. Opláchneme je a v misce smícháme se škrobem, cukrem, solí, pepřem a sezamovým olejem. Mango oloupeme ostrým nožem, rozpůlíme podélně, jednu půlku nakrájíme horizontálně na plátky a ty potom na kostičky. Okurku nakrájíme na tenčí plátky. Žampiony očistíme, nohy odstraníme, sloupneme kloboučky a rozčtvrtíme je. Mrkev nakrájíme škrabkou jullienne, zázvor nastrouháme. Ve větší mělké pánvi rozpálíme olej a zprudka a krátce opečeme krevety ze všech, trvá to asi 2 minuty, jakmile změní barvu, jsme hotovi. Vyklopíme krevety na papírový ubrousek, který odsaje tuk. Na zbylém oleji smažíme žampiony, mrkev a zázvor, také asi 2 minuty, vrátíme zpět krevety, mícháme a nakonec přidáme na krátko mango. Ihned podáváme na ozdobené plátky okurky.

Krevetové sauté s mangem

Rada paní Singlíkové

Můžeme použít i mražené krevety, ale mražené čerstvé, ne vařené, ty už jsou jednou kuchyňsky zpracované a nehodí se moc k tepelné úpravě, ale spíše do salátů.

Vychytávka

Slovo sauté znamená „zpěnit“, pro naše potřeby je to způsob vaření, kdy se v mělké pánvi na malém množství tuku a za stálého míchání všechny ingredience nakrájené na menší kousky nebo plátky připravují najednou. Pustí trochu chuti, zpění a tím vznikne nezahuštěná šťáva – sauté.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

Tereza
TerezaCzech Republic
10. 3. 2014 22:58:53 #

Vtipne napsane a vypada to jaka dokonala mnamka!! Rada vyzkousim, krevetky dle pani Klevetky budou urcite nejvic!

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články