Jahodové tiramisu

12. května 2014 17:13 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Moje kamarádka Jitka říká, že „není špatných jídel, jsou jen špatné porce“! Tímto oslím můstkem jsem si chtěla pomoci k uvedení následujícího receptu. Je totiž dost kalorický, ale určitě ho vezmete na milost díky jeho snadné přípravě a vynikající chuti. A bez tiramisu není Itálie, prázdniny, moře … Dočetla jsem se, že 30.03 bohužel ukončila svůj provoz restaurace Beccherie v italském Trevisu, která jako první zařadila v 60. letech minulého století tiramisu na jídelní lístek. A já miluji tiramisu stejně jako Itálii a mám potřebu říci, škoda, ale nevadí „Viva tiramisu Viva Italia!“ V  Beccherii podávali klasické tiramisu s mascarpone, vejci, kávou a amaretem, moje je trochu vyletněné a odlehčené o vajíčka. Záleží tedy jen na vás, kolik ho zbaštíte nebo spíš jak rychle.

Ingredience na 4 porce

  • 1 kelímek mascarpone 250g
  • 1 zakysaná smetana light 200g
  • 1 šlehačka na šlehání 250g
  • 2 – 3 sáčky vanilkového cukru
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • 350g čerstvých jahod
  • bílý rum

Příprava

Vybereme vhodnou nádobu, hodí se například zapékací nebo skleněné misky, nejlépe čtverhranné. Velikost záleží na tom, zda jsme se rozhodli servírovat dezert jednotlivě anebo ve větší nádobě najednou. V míse smícháme mascarpone, zakysanou smetanu a 2 vanilkové cukry do hladkého krému. Vyšleháme šlehačku a postupně ji do krému zapracujeme. Jahody omyjeme a očistíme, asi 200g jahod posypeme zbylým vanilkovým cukrem a tyčovým mixérem rozšleháme, díky cukru jahody pustí více šťávy. Nemusí být úplně dohladka, naopak sem tam kousek jahody je vítán. Zbytek jahod nakrájíme na plátky. Piškoty rozložíme na dno formy, pokropíme rumem, potřeme rozmixovanými jahodami a několika jahodovými plátky. Navršíme krém a celý postup opakujeme – piškoty, rum, jahody a jahody, krém. Navrch polijeme zbytkem rozšlehaných jahod a poklademe bohatě jahodovými plátky. Dáme alespoň na hodinu nebo i přes noc do lednice.

Rada paní Singlíkové

Prosím nikdy, ale opravdu NIKDY nenahrazujte v žádném tiramisu mascarpone lučinou, tvarohem nebo jiným nesmyslem! Mohli byste v kuchyni „zkrachovat“ jako chudák restaurace Beccherie ! Bez mascarpone není tiramisu!

Jahodové tiramisu

Vychytávka

Pokud hostíte děti, vynechte v jejich porci rum. Pokud chcete opravdu tiramisu více light, nahraďte šlehačku vyšlehanými dvěma bílky.

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

Irena Valtová
Irena ValtováCzech Republic
13. 5. 2014 13:13:30 #

Vypadá to krásně a maximálně dietně! Smile

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články