Italské fazole s kuřecími karbanátky

29. března 2016 21:40 by paní SinglíkováArchiv receptů | drůbež | malá jídla

Podobně upravené fazole jsem jedla v Itálii v Toskánsku, odtud název. Karbanátky se k nim hodí, ale je možné fazole baštit i samotné jako předkrm anebo i studené se salátovými listy. Výjimečně jsem množství zvolila na 4 porce, protože to tak akorát vychází na jednu konzervu fazolí. Pokud ale vynecháte karbanátky, jsou to zase naše obvyklé dvě singlí porce.

Ingredience na 4 porce

Na fazole

  • 1 konzerva bílých velkých fazolí , asi 200g fazolí bez nálevu
  • 200g rajčat , 2 – 3 velká zralá rajčata
  • 2 lžíce olivového panenského oleje
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté čerstvé petržele
  • 2-3 stroužky česneku dle chuti
  • Několik větviček tymiánu
  • Sůl, pepř

Na karbanátky

  • 600g mletého kuřecího nebo krůtího masa
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce oregana , čerstvé je lepší, ale může být i sušené
  • 1 velké bílá cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • rýžová mouka dle potřeby
  • sůl, pepř
  • olej na smažení – viz Vychytávka

Příprava

Pokud nemáme hotové mleté, semeleme napřed maso. Já už při mletí dávám koření, sůl, pepř i nakrájenou cibuli. Přidáme vejce, hmotu prohněteme a pokud je třeba, přisypeme trochu rýžové mouky. Navlhčenýma rukama vytvoříme karbanátky a obalíme je ještě v rýžové mouce, aby při smažení držely lépe tvar. Takto necháme karbanátky odpočinout a mezitím připravíme fazole. Otevřeme konzervu, slijeme fazole do cedníku a propláchneme pořádně studenou vodou. Necháme okapat. Oloupeme a nakrájíme česnek, přepůlíme rajčata, vyřízneme zbytek stopky a nakrájíme rajčata na kostičky. Já rajčata ani neloupu, ani neodstraňuji zrníčka, chutná mi to takto a je to rychlejší. V hrnci nejlépe s nepřilnavým dnem rozpálíme olej, vsypeme petržel, nakrájený česnek a otrhané lístky tymiánu z jedné větvičky. Přisypeme rajčata a ještě jednu celou větvičku tymiánu. Mícháme, rajčata pustí brzy šťávu a když začínají dostatečně měknout, vsypeme okapané fazole. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme na středním stupni ještě asi 5 minut. V případě potřeby podléváme vodou, ale pokud jsou rajčata masitá, není to většinou potřeba a konečná podoba má být pevnější, takže s vodou opatrně. Na konci varu vyndáme větvičku tymiánu, v případě potřeby přisolíme a připepříme. Udržujeme v teple a osmažíme karbanátky, nejlépe na rýžovém oleji – viz Vychytávka. Trvá to asi 4-5 minut z každé strany, podle velikosti a tvaru karbanátku.

Rada paní Singlíkové

Asi mne někteří gurmáni nebudou mít rádi, ale já rajčata prostě neloupu a nevyndávám jadérka. Nejenže mne to opravdu nebaví, ale zjistila jsem, že mi právě slupka a zrníčka chutnají a v pokrmu jako je tento, pustí i více šťávy. Raději se soustředím na výběr kvalitních rajčat a nešetřím na nich, takže se mi nestává, aby byla slupka tvrdá nebo nahořklá. Naopak přišlo by mi škoda, jí vyhodit.

Italské fazole s kuřecími karbanátky

Vychytávka

Rýžový olej se nepřepaluje tolik jako například olivový a nemá žádnou výraznou chuť, takže neovlivní konečnou chuť pokrmu. Také se lépe doplňuje s rýžovou moukou, kterou tady používám na obalení karbanátků. Nejenže je bezlepková, ale mnohem lépe se s ní pracuje, je více sypká. Zkuste a uvidíme, už nebudete chtít použít na obalování jinou. Já ale tyto karbanátky nesmažím vůbec, vymažu zlehka „ kouzelnou formu“ – viz Shopping a v troubě předehřáté na 180o je peču asi 10 minut.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články