Houbový quiche podle Singlíkové

22. října 2013 00:38 by paní SinglíkováArchiv receptů | malá jídla

Asi všichni víte, že quiche je slaný koláč neodlučně spjatý s francouzskou kuchyní. Tato věta se tváří víc jak seriózně a tudíž pravdivě. Jenže „koláč“ se francouzsky řekne „tarte“! Kde se tedy vzal ten „ quiche“? To by bylo, aby na to chytrý Singlík nepřišel! Pojďme se zamyslet s malou nápovědou. Nejznámějším receptem na quiche je „Quiche Lorraine“. Lorraine znamená „ Lotrinsko“. Lotrinsko je region sousedící s dnešní Belgií, Lucemburskem, ale hlavně s Německem, s kterým se historicky, kulturně i geograficky dost prolínal. Pořád samá voda? Nutně docházelo i k vzájemnému ovlivnění jazykovému. Pořád nic? Už vás nebudu trápit. „Kuchen“ znamená koláč ve spisovné němčině, no a jak se tak ty regiony prolínaly a ovlivňovaly a ovlivňovaly a prolínaly po staletí, z německého koláče byl francouzský „quiche“! Bingo! Pokračování příště, teď už pojďme na to pečení.

Ingredience

  • 1 hotové vyválené těsto na quiche = viz Rada paní Singlíkové
  • 40g parmské šunky
  • 1 střední cibule
  • ½ červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150g lesních hub ( klouzky, hříbky, lišky, babky …)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • oříšek másla = fakultativně
  • 4 vejce
  • 1 dcl smetany
  • 6 třešínek mozzarelly
  • 3 plátky eidamu
  • půl hrnku nastrouhaného parmezánu
  • sůl, pepř, pažitka, oregano nebo majoránka

Příprava

Obě cibule, česnek a šunku nakrájíme najemno. Houby očistíme a také nakrájíme na menší kousky. Zpěníme na pánvi olej – případně s máslem - přidáme obě cibule a mícháme, až začnou sklovatět, pak přidáme česnek a šunku. Stále mícháme a až šunka pustí šťávu a začne se péci, nasypeme houby, osolíme, opepříme, posypeme oreganem nebo majoránkou a vypneme přívod tepla, až houby lehce změknou. Tato tepelná úprava celá od začátku trvá asi 8 minut. Troubu předehřejeme na 180oC, těsto rozvineme a i s pečícím papírem jím vysteleme nízkou formu o průměru 28 cm. Propícháme vidličkou dno. V misce rozmícháme lehce osolená vejce, zamícháme smetanu, na půlky překrojené třešinky mozzarelly a nahrubo nastrouhaný nebo nakrájený eidam. Směs z pánve rozprostřeme na těsto a přelijeme směsí z misky. Dáme péct do trouby asi na 35 minut nebo až zezlátne. Na posledních 10 minut posypeme quiche parmazánem. Koláč můžeme podávat teplý i studený, ale nedoporučuji ho dělat do zásoby, s časem ztrácí na křehkosti.

Houbový quiche podle Singlíkové

Rada paní Singlíkové

Nejčastěji kupuji hotové „Křehké těsto na koláč – about quiche“ od firmy Wewalka, 1 balení je 250 g za cenu 24 – 3 kč a k dostání je v běžných supermarketech. Těsto je chlazené a rozválené již na pečícím papíru, takže manipulace s ním je nenáročná. Doporučuji pouze skladovat ho v lednici a rozbalit do formy až krátce před pečením, nevystavujte ho dlouho pokojové teplotě.

Vychytávka

Tohoto lahodného koláče se nezříkejte ani když skončí houbová sezona. Je výborný i se žampiony, které jsou k dostání celý rok. Nemají však takový šmrnc a vůni jako houby z lesa. Pokud tedy máte sušené houby, tak jich pár k žampionům přidejte tak, že je namočíte do vody přes noc, podusíte je s cibulí, až změknou a potom přidáte teprve šunku a žampiony. Také se nebojte okořenit více majoránkou.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články