Fíky, fíky – hurá hurá – právě teď

25. října 2012 11:32 by paní Singlíkovárecepty | dezerty

Čerstvé fíky jsou na trhu jen několik týdnů v roce, a to právě teď. Obtížně se totiž přepravují a skladují. Opravdu lahodné jsou jen ty, které dozrávají na stromech a těsně před vrcholem zrání se trhají a hned dopravují k prodejcům. K nám cestují nejčastěji z Itálie, Španělska, Portugalska, Turecka a Řecka. Po zbytek roku je běžně dostanete sušené, ale ty čerstvé stojí rozhodně za hřích. Za trochu námahy s přípravou budete sladce odměněni!! A víte, že fíky jsou i velmi zdravé? To si ale řekneme příští týden s dalším receptem.

Fíkové poháry s ricottou a vanilkovými tyčinkami

Jestli je tento recept tak lahodný, jak se tváří, nevím. Udělala jsem na focení poháry čtyři a na mne nezbyla ani lžička. Ach ti fotografové!!

Ingredience na 2 porce

  • 125 gr ricotty – půl kelímku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z  ½ citronu
  • 3 vanilkové cukry
  • 3 čerstvé fíky
  • 60 gr medu
  • 3 lžíce tuzemského rumu
  • 2 plátky želatiny
  • 1 rozválené listové těsto

Fíky

Vyšleháme ricottu s citronovou kůrou i šťávou a třetinou medu metlou na hladký nadýchaný krém a naplníme jím dva poháry. Dva fíky opatrně oloupeme, abychom nepoškodili dužinu. Nakrájíme na kousky a rozmixujeme s rumem. Plátky želatiny ponoříme do studené vody asi na 10 minut. Do kastrůlku nalijeme asi 50 ml vody, přidáme zbylý med a rozmixovanou fíkovou směs přivedeme k varu a povaříme asi 2 – 3 minuty za stálého míchání a ne zprudka, necháme spíše jen probublávat. Vymačkáme želatinu, přidáme do směsi, zamícháme a odstavíme ze sporáku. Mícháme až se želatina rozpustí, což je během pár vteřin. Necháme zchladnout. Poslední fík nakrájíme i se slupkou na velmi tenké plátky, rozdělíme je dekorativně do pohárů, zalijeme vlažnou želatinovou směsí a necháme v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne, ale minimálně 3 hodiny.

Na tyčinky použijeme plát listového těsta, který se prodává zarolovaný již na pečícím papíře. Rozbalíme ho, posypeme vanilkovým cukrem po celé ploše. Překrojíme na půl po delší straně a nakrájíme asi na 1,5 cm široké pásky. Takto nakrájené a stále na původním pečícím papíře vložíme na plechu do trouby předehřáté na 200oC. Pečeme asi 6 minut, až se tyčinky nafouknou a zezlátnou. Vyndáme plech a necháme vychladnout. Podáváme k poháru s fíky.

Fíky

Vychytávka : Půlku tyčinek místo cukru posypeme strouhaným parmezánem a singlík má slané zobání.

podpis Vaše Singlíková

Comments (2) -

Karla
KarlaCzech Republic
4. 11. 2012 23:54:58 #

Wow, pani Singlikova, toto vypada naprosto neodolatelne. Pisete zajimave informace, mate skvele recepty a krasne fotky. Strasne moc Vam drzim palce, tesim se na dalsi clanky a dalsi klevetky Smile. Karla Bozska

Singlíková
SinglíkováCzech Republic
7. 11. 2012 1:30:44 #

Milá Karlo,
díky díky za první komentář na mém blogu. Kdybychom soutěžili, určitě byste vyhrála auto nebo aspoň tričko !!
Děkuji za povzbuzení a doufám, že Vám chutná. Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články