Dietní cheesecake bez caku

5. srpna 2013 18:28 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Nevím, jak lépe tento dortík nazvat než „ Cheesecake bez caku“! V každém přípqdě je to dietní a jednodušší varianta toho klasického. Ideální moučník, když chcete oslnit přátelé něčím neokoukaným, tedy „neopapaným“. Vaši hosté se nebudou valit domů těžce přejedení, ale naopak se budou vznášet jako pírko po lehké sladké tečce. Hlavně, aby nechtěli počkat do rána a dojíst ho k snídani! To ale nehrozí, protože se po něm jen zapráší. Prima je, že se dá udělat i den dva dopředu a pak jen dozdobit čerstvými lesními plody.

Ingredience na 4 porce

  • 250 g ricoty = 1 kelímek
  • 100 g ředkého jogurtu 2 % viz Shopping
  • 1 vejce
  • šťáva z menšího citronu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžička hladké mouky
  • špetka kypřícího prášku do pečiva
  • hrst čerstvých borůvek
  • hrst čerstvých malin
  • 2 plátky želatiny = fakultativně

Příprava

V misce smícháme ricotu, jogurt, vejce, citronovou šťávu a cukr a vymícháme do hladka, můžeme použít i tyčový mixér. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Znovu zamícháme. KIulatou rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm vyložíme pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 160oC, směs vlijeme do formy a pečeme asi 20 minut, vypneme troubu a necháme cheesecake dojít, dokud není tuhý. Potom vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Rozepneme formu a cheesecake přendáme do lednice, vychladíme. Podáváme s čerstvými lesními plody. Pokud chceme cheesecake ozvláštnit a dát si práci, můžeme vyrobit malinová srdíčka na ozdobu. Do kastrůlku s nepřilnavým dnem nasypeme čerstvé omyté maliny, přilijeme trochu vody a pomalu vaříme. Maliny mícháme. Dva plátky želatiny namočíme do studené vody podle návodu. Když se maliny převaří, vypneme přívod tepla, vymačkáme želatinu a přidáme k malinám. Zamícháme, již nevaříme. Přes síto přecedíme směs malin s želatinou a tekutinu nalijeme do silikonových srdíčkových formiček. Postavíme na mrazák a necháme zmrazit. Vyloupneme je až těsně před podáváním a naaranžujeme podle vlastní fantazie na jednotlivé porce, přidáme čerstvé borůvky a zbylé maliny.

Dietní cheesecake bez caku

Rada paní Singlíkové

Pokud máte dortovou formu větší, například 24 cm, uzpůsobte velikosti všechny ingredience. Nebojte se experimentovat, nic se nestane, když bude dortík tenčí nebo naopak silnější. Jen kontrolujte dobu pečení. Jestli je cheesecake hotový poznáte nejlépe tak, že do formy během pečení poklepete ze strany vařečkou a dortík se uprostřed jen málo klepe. To je pravý čas vypnout troubu a nechat ho ještě pár minut dojít. Nedávejte ho hned do lednice, ale opravdu nechte stát při pokojové teplotě, než částečně vychladne. Prudkým rozdílem teplot by se mohl srazit.

Vychytávka

Pokud budete dělat i malinová srdíčka, dbejte, aby jste silikonovou formu uložili na mrazák opravdu rovně, aby směs nestekla. Silikonová forma je totiž „ jako živá“ a když jí naplníte, špatně se s ní manipuluje. Doporučuji ji před plněním postavit na prkénko a transportovat na mrazák i s ním.

Dobrou chuť!

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články