Curry rýže Zanzibar

16. ledna 2016 20:11 by paní SinglíkováArchiv receptů | malá jídla

Původně jsem chtěla do této rýže přidat kurkumu. Mám jí v krásné dóze, kterou jsem si přivezla vloni z ostrova Mauricius, uloženou v šuplíku s kořením. Rýže již byla na plotně a já najednou svou krásnou dózu nemohla najít. Prohrabala jsem celý šuplík, ale kurkuma nikde. Bylo potřeba se rychle rozhodnout, tak jsem šáhla po žlutém curry, které jsem si před týdnem přivezla z farmy na Zanzibaru. No a bylo to. Trochu nevýraznou chuť jsem dokreslila cayenským pepřem ze stejné zanzibarské farmy na koření a bylo to skvělé. Ze Zanzibaru bylo i kešu. Jen ta rýže byla z Mark Spencer, ale na Zanzibaru jí měli plná tržiště. Možná jsem jí měla zkusit, vypadala lákavě, stejně jako přenádherné pláže a nekonečný oceán……. Kurkumu jsem našla. Byla na svém místě, ve své dóze, ve správném šuplíku… Ale věci se asi dějí tak, jak se mají dít. Rýže s curry je fakt senzační

 

Ingredience na 2 porce

  • 100 g rýže dvoubarevné
  • 1 menší červená cibule
  • hrst mraženého krásku
  • hrst nesolených oříšků kešu
  • ½ lžičky mletého curry
  • špetka cayennského pepře - fakultativně
  • sůl
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Příprava

Cibuli očistíme, pokrájíme na kostičky a osmahneme na oleji za stálého míchání. Až začne sklovatět, vsypeme rýži propláchnutou v cedníku pod tekoucí studenou vodou. Tím jí zbavíme případných nečistot a škrobu. Rýži mícháme a podléváme vodou. Osolíme, dodáme curry a případně cayenský pepř. Asi deset minut před předpokládaným koncem varu vsypeme hrášek a kešu. Kešu krásně změkne, nepřidávejte ho nikdy na konec .Množství vody a délku varu nám určí návod a typ rýže. Já jsem barevnou rýži vařila asi 20 minut bez pokličky, občas jsem jí zamíchala a podlévala vodou postupně. Pak jsem jí přiklopila a nechala ještě pod pokličkou pár minut dojít. Chutná jako příloha k jednoduše zpracovanému masu nebo rybě. Já jsem jí servírovala k pečenému telecímu i krůtím steakům. Druhou porci si vezměte do krabičky na oběd jen tak, chutná ohřátá i studená.

Rada paní Singlíkové

Rýži samozřejmě můžete zvolit, jakou chcete. Více se ale hodí dlouhozrnná než třeba basmati. Vícebarevná – tedy dlouhozrnná bílá a divoká nebo indiánská hnědá – je krásná barevná kombinace a je zajímavá i chuťově, protože hnědý rýže zůstává tvrdší.

Curry rýže  Zanzibar

Vychytávka

Cayenský pepř není nutný, ale dodá pokrmu šmrnc, zvláště pokud není rýže jen přílohou , ale hlavním chodem.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

Comments (1) -

Marcela Grashot
Marcela GrashotUnited States
9. 4. 2016 13:19:17 #

Wow, incredible blog layout! How long have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The overall glance of your site is great, as smartly as the content material!

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články