16. January 2016 20:11 by paní SinglíkováArchiv receptů | malá jídla
Původně jsem chtěla do této rýže přidat kurkumu. Mám jí v krásné dóze, kterou jsem si přivezla vloni z ostrova Mauricius, uloženou v šuplíku s kořením. Rýže již byla na plotně a já najednou svou krásnou dózu nemohla najít. Prohrabala jsem celý šuplík, ale kurkuma nikde. Bylo potřeba se rychle rozhodnout, tak jsem šáhla po žlutém curry, které jsem si před týdnem přivezla z farmy na Zanzibaru. No a bylo to. Trochu nevýraznou chuť jsem dokreslila cayenským pepřem ze stejné zanzibarské farmy na koření a bylo to skvělé. Ze Zanzibaru bylo i kešu. Jen ta rýže byla z Mark Spencer, ale na Zanzibaru jí měli plná tržiště. Možná jsem jí měla zkusit, vypadala lákavě, stejně jako přenádherné pláže a nekonečný oceán……. Kurkumu jsem našla. Byla na svém místě, ve své dóze, ve správném šuplíku… Ale věci se asi dějí tak, jak se mají dít. Rýže s curry je fakt senzační
Ingredience na 2 porce
- 100 g rýže dvoubarevné
- 1 menší červená cibule
- hrst mraženého krásku
- hrst nesolených oříšků kešu
- ½ lžičky mletého curry
- špetka cayennského pepře - fakultativně
- sůl
- 1 lžíce rostlinného oleje
Příprava
Cibuli očistíme, pokrájíme na kostičky a osmahneme na oleji za stálého míchání. Až začne sklovatět, vsypeme rýži propláchnutou v cedníku pod tekoucí studenou vodou. Tím jí zbavíme případných nečistot a škrobu. Rýži mícháme a podléváme vodou. Osolíme, dodáme curry a případně cayenský pepř. Asi deset minut před předpokládaným koncem varu vsypeme hrášek a kešu. Kešu krásně změkne, nepřidávejte ho nikdy na konec .Množství vody a délku varu nám určí návod a typ rýže. Já jsem barevnou rýži vařila asi 20 minut bez pokličky, občas jsem jí zamíchala a podlévala vodou postupně. Pak jsem jí přiklopila a nechala ještě pod pokličkou pár minut dojít. Chutná jako příloha k jednoduše zpracovanému masu nebo rybě. Já jsem jí servírovala k pečenému telecímu i krůtím steakům. Druhou porci si vezměte do krabičky na oběd jen tak, chutná ohřátá i studená.
Rada paní Singlíkové
Rýži samozřejmě můžete zvolit, jakou chcete. Více se ale hodí dlouhozrnná než třeba basmati. Vícebarevná – tedy dlouhozrnná bílá a divoká nebo indiánská hnědá – je krásná barevná kombinace a je zajímavá i chuťově, protože hnědý rýže zůstává tvrdší.

Vychytávka
Cayenský pepř není nutný, ale dodá pokrmu šmrnc, zvláště pokud není rýže jen přílohou , ale hlavním chodem.
Dobrou chuť
