Clafoutis čili francouzská bublanina

20. July 2017 10:20 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Nevím, jestli slovo „limuzína“ vzniklo jako označení aut ve městě Limousine, spojení by se nabízelo. Ale v tomto jihofrancouzském městečku určitě vznikl koláč Clafoutis / čti Klafuti/. Obdoba naší bublaniny, ale mnohem lehčí a nadýchanější. Název clafoutis je odvozen od slovesa „ clafir“, což v nářečí typickém pro tuto oblast znamená „vyplnit“. Lité těsto totiž vyplní rovnoměrně celou formu, když zalije třešně. Správný clafoutis je jen a jen třešňový. Koláč je skvělý samozřejmě i s jiným druhem ovoce, třeba s meruňkami nebo višněmi. Pak už ale limousinci nazývají koláč „ flaugnarde“ a je to prostě jiná píseň. A tu zkusím příště.

Ingredience na běžnou velikost formy 24 – 26 cm

  • ½ kg zralých třešní, nejlépe černých
  • ½ hrnku cukru krystal + na vysypání formy
  • 3 vejce
  • ½ hrnku mouky – viz Shopping
  • 3 lžíce másla + na vymazání formy
  • 1 hrnek mléka
  • špetka soli
  • vanilka
  • zmrzlina – fakultativně viz Vychytávka

Shopping

Mouku lze použít polohrubou i hladkou anebo je smíchat. Já peču nejraději z Plain White Flour, která je určena výhradně na pečení koláčů. Koupíte v Mark and Spencer. Investice se opravdu vyplatí.

Clafoutis  čili  francouzská bublanina

Příprava

U správného limousinského clafoutis se třešně nevypeckovávají, prý během pečení pouští do koláče zvláštní aroma. Budu to muset někdy vyzkoušet. Dnes ale třešně vypeckujeme, koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a třešně rovnoměrně rozložíme po celé ploše formy. Cukr vymícháme s cukrem a špetkou soli do pěny. V mém robotu KitchenAid mám za pár minut hotovo. Mezitím rozpustíme máslo a to až vychladne, přimícháme do směsi, stejně tak vanilku a postupně přisypeme mouku. Robot míchá a my přiléváme mléko. S tím ale opatrně, jednou jsem ho nalila trochu moc a koláč po upečení nebyl dost tuhý. Takže je důležité dodržovat poměry. Vznikne lité těsto a tím zalijeme třešně. Pečeme na 180o C 40 – 50 minut, záleží na síle koláče a také na schopnostech trouby. V mé porcelánové formě Emile Henry o průměru 26 cm to trvá okolo 45 minut. Koláč je mňam teplý i studený.

Rada paní Singlíkové

Někdo místo mléka použije raději smetanu nebo mix obojího, je to skvělé, ale podle mne až moc tučné. Zůstávám u mléka, ale plnotučného.

Clafoutis  čili  francouzská bublanina

Vychytávka

Když přidáte kopeček vanilkové zmrzliny a snítku rozkvetlé levandule, sklidíte úspěch i u náročných hostů.

 

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

 


Co ještě by vám mohlo chutnat

Tarte Tatin – celebrita mezi koláči

Tarte Tatin – celebrita mezi koláči

Comments (9) -

Cheryl Toochi
Cheryl ToochiUnited States
7/24/2017 4:55:38 PM #

Look at all the best places in philippines to visit <3 www.africansafari.us/.../

Obdulia Melley
Obdulia MelleyUnited States
7/25/2017 7:17:17 PM #

brilliant post well done i love you so much

this
thisUnited States
7/25/2017 8:09:02 PM #

thanks for the great read

kevin
kevinUnited States
7/28/2017 2:21:28 PM #

voilà un petit test pour voir. En effet je veux absolument que mes liens s'indexent bordel. Ca fait trop là sinon mes amis.

More hints
More hintsUnited States
8/2/2017 12:42:13 PM #

awesome thanks for the time it must have took you to post such a wonderful article

visit homepage
visit homepageUnited States
8/2/2017 3:11:17 PM #

awesome thanks for the time it must have took you to post such a wonderful article

Realself Cambridge Therapeutics
Realself Cambridge TherapeuticsUnited States
10/10/2017 7:04:45 PM #

Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I will definitely be back.

Realself Cambridge Therapeutics
Realself Cambridge TherapeuticsUnited States
10/11/2017 2:48:15 PM #

I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite sure I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next.

how to regrow hair for women
how to regrow hair for womenUnited States
10/12/2017 2:49:59 PM #

I like the valuable info you supply for your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am fairly certain I will be informed many new stuff right here! Good luck for the following!

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články