Clafoutis čili francouzská bublanina

20. července 2017 10:20 by paní SinglíkováArchiv receptů | dezerty

Nevím, jestli slovo „limuzína“ vzniklo jako označení aut ve městě Limousine, spojení by se nabízelo. Ale v tomto jihofrancouzském městečku určitě vznikl koláč Clafoutis / čti Klafuti/. Obdoba naší bublaniny, ale mnohem lehčí a nadýchanější. Název clafoutis je odvozen od slovesa „ clafir“, což v nářečí typickém pro tuto oblast znamená „vyplnit“. Lité těsto totiž vyplní rovnoměrně celou formu, když zalije třešně. Správný clafoutis je jen a jen třešňový. Koláč je skvělý samozřejmě i s jiným druhem ovoce, třeba s meruňkami nebo višněmi. Pak už ale limousinci nazývají koláč „ flaugnarde“ a je to prostě jiná píseň. A tu zkusím příště.

Ingredience na běžnou velikost formy 24 – 26 cm

  • ½ kg zralých třešní, nejlépe černých
  • ½ hrnku cukru krystal + na vysypání formy
  • 3 vejce
  • ½ hrnku mouky – viz Shopping
  • 3 lžíce másla + na vymazání formy
  • 1 hrnek mléka
  • špetka soli
  • vanilka
  • zmrzlina – fakultativně viz Vychytávka

Shopping

Mouku lze použít polohrubou i hladkou anebo je smíchat. Já peču nejraději z Plain White Flour, která je určena výhradně na pečení koláčů. Koupíte v Mark and Spencer. Investice se opravdu vyplatí.

Clafoutis  čili  francouzská bublanina

Příprava

U správného limousinského clafoutis se třešně nevypeckovávají, prý během pečení pouští do koláče zvláštní aroma. Budu to muset někdy vyzkoušet. Dnes ale třešně vypeckujeme, koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a třešně rovnoměrně rozložíme po celé ploše formy. Cukr vymícháme s cukrem a špetkou soli do pěny. V mém robotu KitchenAid mám za pár minut hotovo. Mezitím rozpustíme máslo a to až vychladne, přimícháme do směsi, stejně tak vanilku a postupně přisypeme mouku. Robot míchá a my přiléváme mléko. S tím ale opatrně, jednou jsem ho nalila trochu moc a koláč po upečení nebyl dost tuhý. Takže je důležité dodržovat poměry. Vznikne lité těsto a tím zalijeme třešně. Pečeme na 180o C 40 – 50 minut, záleží na síle koláče a také na schopnostech trouby. V mé porcelánové formě Emile Henry o průměru 26 cm to trvá okolo 45 minut. Koláč je mňam teplý i studený.

Rada paní Singlíkové

Někdo místo mléka použije raději smetanu nebo mix obojího, je to skvělé, ale podle mne až moc tučné. Zůstávám u mléka, ale plnotučného.

Clafoutis  čili  francouzská bublanina

Vychytávka

Když přidáte kopeček vanilkové zmrzliny a snítku rozkvetlé levandule, sklidíte úspěch i u náročných hostů.

 

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková

 


Co ještě by vám mohlo chutnat

Tarte Tatin – celebrita mezi koláči

Tarte Tatin – celebrita mezi koláči

Comments (6) -

Cheryl Toochi
Cheryl ToochiUnited States
24. 7. 2017 16:55:38 #

Look at all the best places in philippines to visit <3 www.africansafari.us/.../

Reply

Obdulia Melley
Obdulia MelleyUnited States
25. 7. 2017 19:17:17 #

brilliant post well done i love you so much

Reply

this
thisUnited States
25. 7. 2017 20:09:02 #

thanks for the great read

Reply

kevin
kevinUnited States
28. 7. 2017 14:21:28 #

voilà un petit test pour voir. En effet je veux absolument que mes liens s'indexent bordel. Ca fait trop là sinon mes amis.

Reply

More hints
More hintsUnited States
2. 8. 2017 12:42:13 #

awesome thanks for the time it must have took you to post such a wonderful article

Reply

visit homepage
visit homepageUnited States
2. 8. 2017 15:11:17 #

awesome thanks for the time it must have took you to post such a wonderful article

Reply

Add comment

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
Loading

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články