28. května 2013 14:04 by paní Singlíkovápředkrmy a čekačky
Všichni známe klasické carpaccio z hovězího masa – viz recept Carpaccio z Harry´s baru. Ale protože se carpaccio před více jak 60 ti lety, vydalo na veleúspěšné turné po celém světě, posbíralo cestou řadu podob. Nabízím jednoduché svěží carpaccio s jahodami. Kombinace chutí vás příjemně překvapí.
Ingredience na 2 porce
- 200 gr bílé ředkve nebo 2 vodnice
- 150 gr čerstvých jahod
- hrst čerstvé bazalky nebo máty
Na omáčku
- 1 citron – čerstvá šťáva
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička cukru
- 2 - 3 lžíce minerálky
- čerstvě mletý pepř
- hrubá mořská sůl
Příprava
V misce smícháme ingredience na omáčku, minerálku přidáme až nakonec. Ředkev nebo vodnici – viz Rada paní Singlíkové – oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, měly by být až průsvitné. Stejně tak na tenké plátky nakrájíme omyté jahody. Na jednotlivé talíře klademe plátky ředkve nebo vodnice, tak aby se překrývaly a pokryly celou plochu talíře. Lehce osolíme a opepříme, polijeme dresinkem, nejlépe v pruzích a posypeme bazalkou nebo mátou, podle vlastní chuti.
Rada paní Singlíkové
Pokud dostanete vodnici je lepší než ředkev, ta může být občas nahořklá. Vodnice je kulatá bílá svěží a šťavnatá zelenina, u nás není moc známá, ale až jí ochutnáte, zamilujete si ji. Dá se běžně koupit například v Makru nebo na Farmářských trzích. A protože je výborná i tepelně upravená, zaslouží si zařadit častěji do jídelníčku.
Vychytávka
Na jednom kuchařském kurzu mi bylo doporučeno krájet zeleninu na carpaccio škrabkou. Mně to moc nešlo a zůstala jsem u ostrého nože, ale vám to třeba půjde lépe.
Dobrou chuť!
