Carpaccio – umělecké dílo z italských Benátek

27. května 2013 16:47 by paní SinglíkováCappuccino s paní Singlíkovou

Vittore Carpaccio se sice nestal největším malířem italské renesance, i když se o to velmi snažil, ale přesto se jeho jméno zapsalo nesmrtelně do dějin. V poněkud jiném oboru a více jak 400 let po jeho smrti, ale přeci. Nevěříte?

Jednou z nejslavnějších restaurací světa je Harry´s bar v italských Benátkách. Historie této restaurace je jako z pohádky. Pohádku si ale necháme na příště, dnes jsme v době, kdy je restaurace již více jak 20 let otevřená. Píše se rok 1950, v Benátkách probíhá velká výstava renesančního malíře, místního rodáka Vittoria Carpaccia a Harry´s bar pravidelně navštěvuje spousta celebrit, mezi nimi hraběnka Amalie Nani Mocenigo. I ona vstoupila do historie, vlastně její lékař. Ten jí zakázal jíst tepelně upravené maso a hraběnka, unavená tatarským biftekem, požádala majitele Harry´s baru Giuseppe Ciprianiho o nějakou změnu. Giuseppeho fantazie se rozběhla na plné obrátky a carpaccio spatřilo světlo světa – tedy hovězí nakrájené na co nejjemnější plátky pokapané originálním saucem z domácí majonézy. Giuseppe nechtěl, aby se na jídelním lístku objevilo „ syrové maso“ a tak pokrm zahalil do trochy tajemství. Na výstavě Vittore Carpaccia si všiml, že malíř nejraději používá cihlově-červenou a bílo-béžovou barvu, což mu připomnělo hraběnčinu oblíbenou mňamku. A na jídelním lístku se poprvé objevilo“ Carpaccio“ !

Carpaccio – umělecké dílo z italských Benátek

Dnes je carpaccio pojem pro vše, co je nakrájeno na tenounké plátky, podáváno za syrova a ochuceno omáčkou. Může to být tuňák, losos, zelenina nebo i ovoce. Fantazii se meze nekladou a vše je dovoleno. Až si ho příště budete připravovat nebo objednávat v nějaké dobré restauraci, zasněte se a vzpomeňte si na tento příběh z romantických Benátek, bude vám ještě více chutnat.

Carpaccio z Harry's baru

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články