Amuse – bouche čili Čekačka

9. prosince 2012 20:36 by paní SinglíkováCappuccino s paní Singlíkovou

A protože jsme na začátku, dejme si amuse – bouche! Otevřme své chuťové pohárky, roztančeme je na jazyku a „pobavme svá ústa„! To totiž amuse – bouche znamená – něco, co pobaví ústa.

Jeden můj přítel mu říkal „čekačka“. Kdysi jsme spolu byli v Miláně a navštívili jednu z lepších restaurací v centru bez rezervace. Usadili nás k pomocnému stolku u šatny a než se uvolnil vhodný stůl, nabídli nám amuse – bouche – čekačku. Dodnes si pamatuji, že to byla zvláštně upravená, pikantní sardinka a byla lepší než následná večeře, což můj spolustolovník později ohodnotil názorem, že jsme měli zůstat u „čekačky“ a v šatně.

Pravdou je, že si nevzpomínám, že bych kdy jedla špatnou „čekačku“ a že to, že šéfkuchař do ní vkládá všechen svůj um, fantazii a zkušenosti, se asi zakládá na pravdě.

Amuse – bouche je malý, drobný chod, většinou na jeden hlt, který nenajdete na jídelním lístku, ani se vám neobjeví na účtě. Je to prostě pozornost podniku.

Jeho úkolem je zaujmout a inspirovat strávníka a připravit ho na další konzumaci. Je to takové kuchařovo překvápko, které by ale mělo naznačit směr, kterým se jeho kulinářské umění bude ten večer ubírat.

Podávat se může na speciálních lžičkách, miskách nebo talířcích, v moderní gastronomii i skleničkách.

Může to být jednohubka nebo doušek. Vše je dovoleno a záleží jen na kuchaři nebo hostiteli.

Čekáte-li tedy návštěvu a chcete se vytáhnout, poslouží vám určitě několik následujících receptíků.

A když nečekáte, stačí pár „čekaček“ a singlík je po večeři. Dobrou chuť!!

Vaše Singlíková

podpis Vaše Singlíková
Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články